Avantaj Rafale în fața F/A-18? Miza mare a Franței: Victoria împotriva F-21 al SUA în cea mai mare licitație de avioane militare din istorie

O aeronavă Rafale M survolând portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Dassault Aviation
O aeronavă Rafale M survolând portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Dassault Aviation

Franța și SUA concurează intens pe piața aviației militare în India, unde se pare că Rafale M are un avantaj în fața F/A-18E Hornet american. Însă marea bătălie se va da pe programul indian MRFA (Multi Role Fighter Aircraft), o licitație pentru nu mai puțin de 114 avioane de luptă!

Dar până la licitația pentru cele 114 avioane, India are pe rol o licitație și pentru Marina indiană, în vederea achiziționării unor avioane de luptă care vor echipa noul portavion indian INS Vikrant.

Publicația franceză Zone Militaire scrie că Rafale M are un avans în fața F/A-18E Hornet al Boeing american în programul pentru înzestrarea Marinei.

Francezii citează două publicații indiene, The Hindustan Times și The Print, care, după ce au avut acces la surse guvernamentale, anunță că Rafale M „bifează toate căsuțele” în programul pentru înzestrarea Marinei indiene.

Marina indiană intenționează să achiziționeze 26 de avioane care vor echipa portavionul INS Vikrant.

În baza unor informații de la dosar, aflate de presa indiană, Rafale M ar fi preferatul Marinei indiene.

Mai mult, recentul acord dintre SUA și Pakistan - stat rival al Indiei - privind modernizarea avioanelor F-16 pakistaneze, decizie pe care India a contestat-o, nu ar ajuta deloc din punct de vedere politic F/A-18E Hornet al Boeing în competiția cu Rafale M.

 

Bătălia majoră va fi însă pe cea mai mare licitație de avioane militare din istorie, unde Rafale va încercă să învingă F-21 al SUA

 

2. Concept F-... (f_21_india_28791400.png)

Concept F-21 India, sursă foto: Lockheed Martin

Programul MRFA (Multi Role Fighter Aircraft) vizează achiziția de către India a 114 avioane de luptă, licitație estimată la aproximativ 15 miliarde de dolari!

Potrivit sursei citate, guvernul indian intenționează să împartă acest program în două etapă, o primă etapă fiind o comandă inițială de 54 de avioane din care 36 să fie asamblate de industria de apărare din India.

Aici americanii intră în competiție cu F-21 al Lockheed Marin. Există și alte companii care se uită spre acest program, precum Saab cu Gripen sau grupul Airbus cu Eurofighter Typhoon, precum și rușii cu MiG-35 și Su-35.

Însă în pole position sunt francezii cu Rafale și, desigur americanii. F-21 e o aeronavă special dezvoltată pentru India care a fost prezentată de Lockheed Martin la expoziția internațională din domeniul aeronautic "Aero India 2019". 

Experții consideră că noul F-21 este de fapt o versiune îmbunătățită a F-16 Viper, avionul având sisteme ce se regăsesc și pe F-35.

Totuși, alegerea Rafale M pentru Marină ar fi un avantaj important al francezilor în această licitație privind cele 114 avioane, în contextul în care nu pot fi negate beneficiile logistice, a mentenanței ori a pieselor de schimb, în contextul în care versiunea navală a Rafale se aseamănă mult cu cea pentru forțele aeriene.

Un alt avantaj pe care Franța speră să îl aibă în cea mai mare licitație de avioane militare din lume e faptul că Parisul a încheiat cu India, în 2016, un contract pentru 35 de avioane Rafale, separat de licitația MRFA (Multi Role Fighter Aircraft).

CITEȘTE MAI MULT: Rafale vs. F-21. Franța și SUA, în dispută pentru câștigarea celei mai mari licitații de avioane militare din istorie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel