Rachetele cu focos GLSDB, în Ucraina abia din octombrie. Până atunci, Pentagonul mai trimite obuze ghidate Excalibur de 155 mm

SUA vor oferi Ucrainei proiectile ghidate prin GPS cu rază lungă de acțiune.

O nouă rachetă terestră cu un focos GLSDB, care va fi comandată de la Boeing pentru a fi trimisă în Ucraina. Anunțul va fi făcut vineri de Casa Albă și Pentagon, relatează Bloomberg.

Arma va fi utilizată pentru prima dată într-un conflict, iar Boeing a declarat într-un comunicat că acestă comandă a Statelor Unite va marca primul contract de vânzare pentru sistemul GLSDB. 

Arma hibridă cu rază lungă de acțiune combină două dispozitive: o bombă cu diametru mic al Forțelor Aeriene, ghidată de sateliți GPS și o rachetă a armatei care este deja în serviciu cu Forțele Armate ale Ucrainei, care poate fi lansată atât de pe lansatoare HIMARS, cât și de pe M270.

Generalul Cristian Barbu explica zilele trecute și de ce rachetele GLSDB vor deveni un adevărat coșmar pentru trupele ruse din Ucraina. El subliniază că rachetele pot lovi chirurgical, la o distanță de un metru, chiar dacă sunt lansate de la 150 de kilometri distanță. Iar modul în care GLSDB își adaptează traiectoria curbată lovește ținta din spate după un ocol de câțiva zeci de kilometri.

La fel ca și alte echipamente furnizate de SUA și aliați, GLSDB nu va fi desfășurat în Ucraina în curând. Potrivit unui reprezentant al industriei, primele livrări vor dura aproximativ nouă luni după încheierea contractului.

Finanțarea pentru rachetele de precizie, în valoare de 1,75 miliarde de dolari, este parte din programul Inițiativa de asistență pentru securitate a Ucrainei. Potrivit unuia dintre oficiali, nu vor fi alocate pentru asta mai mult de 200 de milioane de dolari în etapa inițială.

 

Pe listă se mai află și noi livrări de obuze ghidate Excalibur

 

Vineri, se va anunța, de asemenea, că o sumă suplimentară de 475 de milioane de dolari va fi alocată ca parte a autorității președintelui SUA de a retrage armele din stocurile Ministerului Apărării. Acestea includ mine antipersonal Claymore suplimentare, îmbrăcăminte de iarnă, obuze Excalibur de 155 mm ghidate de GPS, echipamente de sprijin pentru rachete Patriot și lansatoare de rachete Mk 153.

Noul focos al rachetei Boeing a fost testat de trei ori din 2015 în parteneriat cu compania suedeză Saab AB. A zburat 130 de kilometri și a atins o țintă la 102 de centimetri de ținta GPS, potrivit unui oficial din industrie familiarizat cu rezultatele testului. Aceasta este aproximativ de două ori raza de acțiune a rachetelor actuale lansate de lansatoarele Himars, care au devenit un bun valoros pentru forțele ucrainene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel