R. Moldova, supusă unui atac hibrid masiv rus. Cum încearcă FSB-ul să plaseze prin proxy Rusia între România și Ucraina

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Republica Moldova: Proteste la Chișinău organizate de formațiunea politică populistă pro-rusă Partidul Șor. Foto: Ilan Shor, @OfficialFacebook
EXCLUSIV
Republica Moldova: Proteste la Chișinău organizate de formațiunea politică populistă pro-rusă Partidul Șor. Foto: Ilan Shor, @OfficialFacebook

Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) a schimbat strategia din ultimii ani, forțând destabilizarea Chișinăului printr-un personaj apropiat serviciilor ruse - Ilan Șor. În această cheie trebuie privite protestele „spontane” de la Chișinău.

Începând din septembrie sunt organizate periodic la Chișinău proteste împotriva guvernului, pe fondul crizei energetice și creșterii prețurilor la alimente. 

Protestele sunt organizate de formațiunea populistă pro-rusă Partidul Șor, condus de facto de Ilan Șor, un controversat personaj, condamnat în 2017 pentru furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești în 2014.

Ceea ce indică o schimbare de strategie a Federației Ruse. 

 

Ilan Șor, legături cu FSB. Rusia încearcă să readucă Moldova în sfera ei de influență

 

În luna septembrie, deputații din Partidul Șor Reghina Apostolova și Petru Jardan s-au deplasat la Moscova unde au discutat despre „problema Republicii Moldova” chiar cu controversatul Leonid Slutsky, liderul partidului ultranaționalist LDPR, care a preluat conducerea după moartea lui Vladimir Jirinovski.

Cu un Igor Dodon degradat moral și epuizat politic, înfrânt de Maia Sandu în alegerile prezidențiale și înfrânt și la parlamentare, unde a candidat într-o alianță cu liderul comunist Vladimir Voronin, Ilan Șor, unul din cei mai bogați oligarhi moldoveni, pare noua carte de la Kremlin.

O anchetă a publicației The Washington Post, care a avut acces la documente secrete, arată că serviciile ruse prin FSB au accelerat destabilizarea fostelor republici sovietice, iar FSB în R. Moldova mizează pe cartea Ilan Șor (35 de ani), numit în documentele serviciului rus „Tânărul”. Obiectivul FSB, prin Paridul Șor, e de a readuce Republica Moldova în sfera de influență rusă.

Protestele organizate de Șor pentru răsturnarea guvernului și preluarea puterii au la bază criza energetică provocată și accentuată tocmai de Rusia. Cei care azi s-au strâns în jurul protestelor organizate de Partidul Șor au și un alt interes comun în preluarea puterii: Tentativa de a nu ajunge pe mâna justiției. Pentru că, paradoxal, cei care azi protestează sub pretextul condițiilor grele în care trăiesc moldovenii, de altfel reale, sunt cei care au subjugat R. Moldova și au fost implicați în furtul miliardului din băncile statului.

Strategia rusă pentru răsturnarea guvernării e cea a bolovanului pus în drum. Mai exact, când criza atinge nivelul maxim, cel care a pus piatra în drum se oferă să o înlăture, devenind astfel, paradoxal, din inițiatorul crizei, soluția pentru rezolvarea ei.

Bolovanul e criza energetică. R. Moldova depinde aproape în totalitate de gazul rusesc, iar bombardarea centralelor electrice ucrainene de către Rusia a dus la sistarea furnizării electrice de către Ucraina în R. Moldova. Azi, România asigură 90% din consumul de energie de peste Prut!

Criza e speculată politic de populiștii din Partidul Șor, organizatorii protestelor din Republica Moldova. Iar în contextul în care vorbim despre cea mai săracă țară din Europa, actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău va da iarna aceasta un test crucial la nivelul crizei sociale, cât și politice.

 

Republica Moldova poate rezista atacului hibrid rus doar cu ajutor financiar din partea Occidentului

 

În luna iunie a acestui an Republica Moldova a primit statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. O eventuală cădere a R. Moldova în fața atacului hibrid rus la care e supusă, ar duce la blocarea parcursului european al Chișinăului. Nu e un secret pentru niciun observator că Federația Rusă și regimul lui Vladimir Putin se tem de procesul de democratizare din statele fost sovietice, exemplele cele mai cunoscute fiind Georgia și Ucraina. Moscova e conștientă că acest proces regional s-ar putea extinde pe teritoriul Federației Ruse, ceea ce ar duce la căderea regimului.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Departe de a reprezenta o guvernare perfectă, nu există în prezent alternativă politică pro-europeană la Guvernul Gavrilița - Maia Sandu.

Azi, când toți ochii sunt pe Ucraina, Occidentul trebuie să privească și către R. Moldova. Chișinăul a prins trenul candidaturii la UE doar datorită României și a contextului războiului neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina. Orice ezitare de a sprijini R. Moldova poate avea consecințe mari.

Pentru că revenirea Republicii Moldova în sfera de influență a Rusiei - o enclavă rusă între România și Ucraina - ar fi un cataclism geopolitic cu consecințe majore atât pentru securitatea regiunii, cât și un avanpost rusesc pentru destabilizarea politică a regiunii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel