Putin folosește arma energetică: Pe fondul unor declarații antirusești, prețul la gaze în Marea Britanie a crescut de opt ori

Ionel Copcea |
Data publicării:
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin

În ultima perioadă, în presa din Marea Britanie, se discută nu numai despre sancțiunile ce ar putea fi introduse împotriva Rusiei, în cazul unui atac asupra Ucrainei, ci și despre o posibilă reacție a Moscovei la acestea.

Astfel, cotidianul Daily Mail a publicat o declarație recentă a unui înalt oficial britanic, al cărui nume nu a fost dezvăluit. Potrivit precizărilor acestuia, ca răspuns la sancțiunile occidentale, ar putea urma o reducere a volumului livrărilor de gaze naturale către piața europeană. Acest lucru ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor la gaze. Oficialul britanic, care a vorbit sub protecția anonimatului, a spus că, într-o astfel de situație, Guvernul britanic va trebui să ia măsuri de urgență pentru a stabiliza cumva prețurile la energie în interiorul țării.

Potrivit unor statistici, în prezent, consumatorii europeni sunt dependenți în proporție de cel puțin 35% de gazul rusesc.

În urma unei declarații a vicepremierului britanic, Dominic Raab, care a promis noi sanțiuni împotriva Rusiei în cazul unei invazii în Ucraina, oficialul britanic neprecizat a semnalat următoarele: “Spre deosebire de un număr de țări, Regatul Unit nu importă aproape deloc gaz rusesc. Dar, la fel ca în toate țările, există riscul unei creșteri a prețurilor cu ridicata, ceea ce va reprezinta o problemă serioasă, dacă Rusia va restricționa în continuare livrările”.

Pe acest fond, a fost publicată opinia unor analiști ai ING, care au spus că Europa nu va rezista sancțiunilor de represalii rusești, dacă acestea vor viza restricționarea aprovizionării cu resurse energetice. În primul rând, criza va lovi Germania și țările din Europa de Est și de Nord. Apoi, va începe să se răspândească și mai mult în Uniunea Europeană.

Directorul general al unei mari companii britanice din domeniul energetic, Stephen Fitzpatrick, a declarat că dacă Rusia va restricționa aprovizionarea cu gaz către Europa, atunci pentru familiile britanice prețurile ar putea fi de aproximativ 2.000 de lire sterline la mia de metri cubi de “combustibil albastru”. Acest lucru, va ruina majoritatea fermelor britanice.

Presa britanică a semnalat faptul că, pe fondul temerilor privind izbucnirea războiului în Ucraina, prețurile gazelor pentru consumatorii din Marea Britanie a crescut de opt ori. Toate acestea s-au produs, în special, din cauza modului în care ministrul de externe, Liz Truss, a acuzat dorința Federației Ruse de a stabili un protectorat asupra Ucrainei.

Jurnaliștii britanici au reamintit faptul că Liz Truss a pozat într-o vestă antiglonț pe un tanc aflat lângă granițele Rusiei. Partea rusă a recepționat acest mesaj și acum cetățenii obișnuiți trebuie să plătească din buzunarele lor.

În plus, a fost remarcat și faptul că autoritățile de la Londra au stabilit să trimită forțe specciale în Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel