Propaganda rusă pe margine războiului din Ucraina împarte opiniile în Macedonia de Nord

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Propagandă rusă
Propagandă rusă

Contrar poziției liderilor politici din Macedonia de Nord, care s-au alăturat forțelor euro-atlantice susținând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pe rețelele de socializare au apărut anumite grupuri care apără partea rusă, ceea ce a dus la polarizarea societății.

Discursul de ură, postat pe rețelele de socializare, susține că Ucraina a sprijinit bombardarea zonelor majoritare albaneze din Macedonia de Nord în timpul conflictului armat din 2001. Acest lucru se realizează prin informații repetate, fără a prezenta toate faptele, răspândind în consecință în mod indirect propaganda pro-rusă.

Albert Musliu, membru al Institutului pentru Dezvoltarea Democrației, a declarat că rețelele sociale nu reflectă realitatea societății macedonene. În spatele rețelelor de socializare se ascund profiluri false, care sunt finanțate de anumite structuri pentru a crea o imagine complet opusă a ceea ce este cu adevărat în Macedonia de Nord, și anume că toată lumea, cu foarte puține excepții, a fost de partea Ucrainei.

"Nu trebuie să ne impresioneze rezultatele pe care le vedem pe rețelele de socializare, întrucât există și "profesioniști" care încearcă să creeze o atmosferă care nu corespunde realității cotidiene din populație. În afară de polarizare, narațiune, în rețelele de socializare nu cred că vom avea tensiune sau diviziune în societate deoarece toți factorii relevanți din țară sunt în concordanță cu atitudinile partenerilor noștri euro-atlantici", consideră Musliu.

Pe de altă parte, Ilia Zhugumanov, vicepreședintele Consiliului Nord-Atlantic, a declarat că "opinia publică este foarte polarizată, nu doar în Macedonia de Nord, ci în toate țările din regiune, ceea ce creează un peisaj complicat pentru situaţia din Ucraina.

"Aici aș dori să subliniez spațiul informațional și media din ambele părți, care din păcate, deși este polarizat, încă nu primim informații exacte de la niciuna dintre părți. Cu toate acestea, avem informații variate din ambele părți. Ei bine, informația respectivă, însă, are o anumită agendă, aș spune cu anumite interese de afaceri, sau anumite interese politice, așa că pe lângă opinia publică, pe lângă instituții, consider că spațiul informațional este destul de vulnerabil", a concluzionat Zhugumanov.

Conflictul din Macedonia de Nord din 2001 a fost o confruntare armată care a avut loc în perioada ianuarie-noiembrie a acelui an și a izbucnit când armata de eliberare națională albaneză a atacat forțele de securitate macedonene.

Macedonia de Nord a primit sprijin militar din partea Ucrainei, Turciei și Bulgariei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel