Propaganda în timpul COVID-19. Pîrvulescu: China acționează mai inteligent. Rusia, aceleași mijloace de sorginte KGB-istă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Propagandă rusă
Propagandă rusă

Conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice (SNSPA), a analizat avalanșa de fake news-uri despre noul coronavirus, venită din China și Federația Rusă.

Pe rețelele de socializare circulă abundent diferite informații false despre pandemia de COVID-19, informații furnizate în diferite limbi. Scopul acestora este ca cetățenii să își piardă încrederea în autoritățile statului iar în mare parte conturi rusești se află în spatele acestor dezinformări. 

Unele din aceste fake news-rui devin periculoase în sensul în care ele răspândesc panica.

În acest context, politologul Cristian Pîrvulescu consideră că aceste acțiuni se explică prin prisma conflictului geostrategic dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă.

„Rusia încearcă să folosească și această situație dramatică pentru a slăbi guvernele Uniunii Europene și UE. Să nu uităm că Alexander Dughin are dreptate, este o confruntare geostrategică. UE a fost clară în pozițiile sale față de Rusia, mă refer la situația din Crimeea. Rusia încearcă să își slăbească acest adversar, Uniunea Europeană, dar și Statele Unite ale Americii”, a explicat Pîrvulescu, în cadrul unei intervenții telefonice la postul de televiziune Digi 24.

 

„Propaganda Chinei, mult mai inteligentă decât cea de sorginte KGB-istă a Rusiei”

 

Cristian Pîrvulescu a explicat că nici China nu este străină de aceste acțiuni propagandistice, dar joacă un soft power la două capete, o strategie mult mai inteligentă decât cea a Federației Ruse. 

Notă DefenseRomania: În vaste acțiuni propagandistice China acuză Statele Unite că se fac responsabile de aducerea la Wuhan a virusului COVID-19. În fond, Beijingul încearcă să abată atenția de la responsabilitatea extinderii pandemiei la nivel global. Asemenea regimurilor totalitare (vezi cazul Cernobîl), regimul chinez de la Beijing a ascuns săptămâni întregi situația gravă generată de noul coronavirus. În acest sens amintim că medicul chinez care a atras primul atenția asupra pericolului a fost imediat arestat. Ulterior acesta a decedat.

„Nu e vorba doar despre o acțiune a Rusiei. Sunt convins că este vorba și despre o acțiune a Chinei de unde vin alte dezinformări destul de numeroase. China acționează mult mai inteligent decât Rusia. Pe de o parte acceptă teza conspiraționistă a faptului că soldații americani care au participat la o competiție sportivă la Wuhan în octombrie anul trecut ar fi dus virusul. Pe de altă parte oferă ajutor umanitar foarte multor state.

Este un fel de soft power chinezesc în care China încearcă să pară marea putere umanitară, în vreme ce Rusia rămâne în continuare la mijloacele tradiționale de sorginte KGB-istă și încearcă să sperie.

Rusia consideră că Uniunea Europeană se află la granițele sale și are această obsesie că trebuie să slăbească un inamic care este foarte periculos. Pentru că și UE este un soft power, nu are Armate cu care să se confrunte cu Rusia, ci o face cu democrație și un capitalism de succes care este pus astăzi sub semnul întrebării”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel