Proiectul Colibri: După tot ce a văzut în Ucraina, Franța vrea cât mai rapid mini dronele kamikaze. Au mai rămas 2 din 19 competitori în Colibri

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Mini drona NX70. Foto: Novadem
Mini drona NX70. Foto: Novadem

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat planurile privind înzestrarea în multe capitale din vestul Europei. Ca urmare a agresiunii ruse și a tot ceea ce s-a întâmplat în primul an de război, Franța a decis să investească masiv și rapid în mini drone kamikaze.

Astfel de UAV-uri nu erau în obiectivele militare ale Franței până pe data de 24 februarie 2022. Anii de reticență cu privire la folosirea dronelor kamikaze în operațiuni de luptă au fost dați la o parte după invadarea Ucrainei.

Ca urmare a lecțiilor învățate în Ucraina, Parisul a demarat programul Colibri - înzestrarea cu mini drone kamikaze.

2. Mini drona... (nx70-novadem-3_17145700.png)

Mini drona NX70. Foto: Novadem

Astfel de drone sunt ieftine și eficiente, ele fiind utilizate la scară mare de către forțele de apărare ale Ucrainei. Rusia folosește la rândul ei astfel de muniție.

Parisul intenționează să achiziționeze 1.800 de astfel de UAV-uri. Anunțul a fost făcut luna trecută chiar de ministrul Apărării Sebastien Lecornu. Până în 2030 Franța dorește să dețină mii de mini UAV-uri kamikaze. „E o parte importantă din lecțiile pe care le-am învățat în Ucraina”, declara ministrul Apărării francez, citat de Breaking Defense.

 

Programul Colibri: Au rămas 2 din 19 în programul de dezvoltare a mini dronelor kamikaze pentru Armata Franței

 

Potrivit sursei citate, Ministerul Apărării de la Paris a anunțat că în următoarea fază a programului s-au calificat 2 oferte din cele 19 care au luat startul în programul Colibri.

E vorba de gigantul european MBDA care participă la competiție alături de Novadem. Consorțiu a dezvoltat o dronă cu rotor care are la bază NX70 livrat deja de Novadem Armatei franceze. UAV-ul însă este mai mare decât NX70. Propunerea MBDA/Novadem ca mini dronă kamikaze se numește Sphinx.

3. Mini drona... (nx70-novadem_86751700.png)

Mini drona NX70. Foto: Novadem

Celălalt competitor rămas în programul Colibri este Nexter. Nexter concurează alături de un producător de UAV-uri a cărui nume nu a fost dezvăluit. Propunerea lor e o dronă cu aripă fixă care are la bază un model de UAV de recunoaștere.

Reprezentanții Agenției pentru Inovare au declarat că propunerea MBDA/Novadem este mai utilă în spațiile închise și în lupta urbană, în timp ce propunerea Nexter se pliază mai bine pe spațiile deschise ale luptei.

În cele din urmă ambele companii vor efectua demonstrații ale mini dronelor kamikaze până la finalul acestui an. O decizie urmează să fie luată de către decidenții de la Paris.

Programul Colibri a fost lansat anul trecut de către Direcția Generală pentru Armament (DGA), responsabilă cu înzestrarea Armatei franceze, în cooperare cu Agenția pentru Inovare în Apărare (AID).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel