Programul din Marea Baltică ar putea fi implementat și pentru Marea Neagră. MARCOM oferă expertiză în România pentru HQ MNC-SE

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursa foto: Forțele Navale Române
Sursa foto: Forțele Navale Române

Trei specialiști în domeniul maritim de la Comandamentul maritim al NATO (MARCOM) au sosit la București pentru a sprijini la dezvoltarea sediului Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO (HQ MNC-SE)

 

MNC-SE, format în decembrie 2020 va avea sediul la Sibiu și se va afla sub comanda generalului maior Tomiță-Cătălin Tomescu, amintește un comunicat al MARCOM.

Sursa citată precizează că specialiștii Comandamentului maritim al NATO se alătură „celor 120 de membri ai Corpului Aliat de Reacție Rapidă (HQ ARRC) din Marea Britanie, care în luna următoare vor ajuta partea română să dezvolte capacitatea de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre”.

Ambele structuri, atât MARCOM, cât și HQ ARRC vor sprijini și îndruma HQ MNC-SE în timpul primelor exerciții militare, care sunt parte a  Defender 21. Exercițiul aduce împreună trupe americane și NATO de la Marea Neagră, Mediterană și până la Marea Baltică.

Programul de pregătire aduce împreună strategi și profesioniști militari pentru a examina cel mai bine modul în care Alianța poate face față amenințărilor și provocărilor în toate formele sale. Mai exact, e urmărit felul în care aliații își pot oferi sprijini reciproc, pot descuraja și pot oferi un răspuns rapid în caz de criză, atât pe cale terestră, aeriană sau maritimă.

Specialiștii Comandamentul maritim al NATO (MARCOM) vor oferi părții române expertiza necesară pentru a întări apărarea maritimă și terestră.

În ultimii ani, MARCOM a lucrat activ și cu Comandamentul Corpului Multinaţional Nord-Est al NATO, care își are sediul în Szczecin, Polonia.

Programul de integrare maritim-terestru care include logistică, comandă și control, capacități de supraveghere și recunoaștere, precum și operațiuni amfibii, dezvoltat pentru regiunea Mării Baltice, poate fi acum duplicat prin MARCOM în MNC-SE pentru zona Mării Negre.

Amintim că pe data de 16 aprilie, anul trecut, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat constituirea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO, la Sibiu, ţara noastră asumându-şi, astfel, rolul de naţiune-cadru. HQ NMC-SE funcţionează temporar în Bucureşti, până la finalizarea lucrărilor de infrastructură de la Sibiu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel