Program Tempest | Marea Britanie nu exclude ca viitoarele avioane de luptă să fie electrice

Darius Muresan |
Data publicării:
Concept Tempest. Sursă foto: BAE Systems
Concept Tempest. Sursă foto: BAE Systems

Marea Britanie dezvoltă programul Tempest, avioane de luptă ce oferă capabilități de generația a VI-a. Iar britanicii nu exclud posibilitatea unei aeronave de luptă electrice, deși acest lucru va fi o reală provocare.

Producătorul BAE Systems, dezvoltatorul programului, are în vedere ca viitoarele aeronave Tempest să fie electrice. Nu este exclusă nici varianta unei aeronave hibrid.

Dave Holmes, unul dintre directorii BAE, citat de Bloomberg, a vorbit despre posibilitatea ca în viitor aeronavele Tempest să fie alimentate electric. „Examinăm toate opțiunile”, a precizat acesta. „Nu exclud nicio posibilitate. Vorbim despre tehnică militară care va fi în serviciu chiar și după 2050-2060. Toate opțiunile sunt posibile”, a completat reprezentantul BAE.

Marea Britanie, Suedia și Italia dezvoltă împreună avionul de luptă Tempest , care urmează să intre în serviciu operațional în 2035

Dar dezvoltarea aeronavelor electrice este încă la început. Ideea e cu siguranță una foarte provocatoare iar în viitor ne putem aștepta ca astfel de aeronave să fie dezvoltate. Sursa citată amintește că un prim pas foarte important în acest sens a fost făcut de Rolls-Royce, Airbus și Siemens care au lansat proiectul E-Fan X - aeronave hibride comerciale. Proiectul a fost suspendat temporar din cauza pandemiei de coronavirus.

În ceea ce privește Tempestul, până la dezvoltarea tehnologiei electrice sau hibride, la începutul acestui an, Rolls Royce a anunțat începerea procesului de dezvoltare a motoarelor pentru programul avionului de luptă de generaţia a VI-a.

Rolls Royce a fabricat anterior motoare pentru alte avioane de vânătoare, cum ar fi Eurofighter și F-4K Phantoms.

Știm totodată că sistemele de senzori și avionica vor fi asigurate de Leonardo, în timp ce MBDA, cel mai mare producător european de rachete, va înarma noul avion.

Noile avioane de luptă Tempest vor înlocui treptat aeronavele Eurofighter Typhoon și vor veni ca o completare a aeronavelor americane F-35 aflate sub comanda Londrei.

CITEȘTE ȘI: Marea Britanie vrea ca noul Tempest să dețină tehnologii de generația a VI-a și să depășească F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel