Privatizarea industriei ucrainene de apărare. Mai multe companii americane interesate să cumpere Motor Sich

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai multe companii „americane serioase" sunt interesate şi iau în calcul posibilitatea de a cumpăra acţiunii la compania aerospațială ucraineană Motor Sich, relatează KyivPost.

„Există mai multe companii americane serioase interesate de Motor Sich'', a declarat ambasadorul în exercițiu al SUA în Ucraina, William Taylor, pentru mass-media ucraineană.

Reprezentaţii companiilor americane fac o analiză serioasă, urmărind rapoartele financiare, vizitând uzina și purtând discuţii cu cei care deţin întreprinderea ucraineană de aeronave Motor Sich, a precizat ambasadorul William Taylor.


Taylor nu a menționat numele companiilor americane interesate să achiziționeze întreprinderea ucraineană de aeronave Motor Sich.


SUA nu doresc să permită Chinei să cumpere compania ucraineană. Wall Street Journal a precizat anterior că Erik Prince, un contractor de securitate privat din Statele Unite și director executiv al companie Frontier Services Group, poarta în prezent discuţii pentru achiziționarea întreprinderii ucrainene de aeronave Motor Sich (unul dintre cei mai mari producători de motoare de avioane și elicoptere din lume).

Citeşte şi: Privatizarea industriei ucrainene de apărare. Bătălia pentru Sich Motor: O dispută sino-americană

La sfârșitul lunii septembrie, agenții economici ai Ambasadei SUA la Kiev, Bill Taylor, și Donald Winter, consilierul principal al Pentagonului pentru reformarea industriei apărării din Ucraina, au vizitat compania.

Compania chineză Skyrizon Aviation Industry este interesată să cumpere peste 50% din acţiunile societăţii ucrainene Motor Sich. În luna august, companiile chineze Skyrizon Aircraf (care deține în prezent o cotă de 9,99%) și Grupul Xinwei au înaintat pentru aprobare Comitetului Antimonopol din Ucraina, un acord privind achiziționarea unui pachet mai mare de 50% din acţiunile întreprinderii Motor Sich. Dacă acordul este aprobat de Comitetul anti-monopol al Ucrainei, investitorii vor fi obligați să acorde 100 de milioane de dolari pentru finanțarea finanțării sectorului construcțiilor de aeronave din Ucraina. Conglomeratul de apărare din Ucraina, UkrOboronProm, deține încă mai mult de 25% din acțiunile companiei.

Citeşte şi: Industria ucraineană de apărare, un posbil viitor măr al discordiei între SUA şi China

Compania chineză Skyrizon Aviation Industry Investment a semnat în anul 2016 un acord pentru achiziţia unui pachet de acţiuni în cadrul societăţii Motor Sich (producătoare de motoare pentru avioane şi elicoptere civile şi militare), dar înţelegerea a fost blocată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la începutul anului 2018, care au deschis o investigaţie pentru un presupus sabotaj privind planurile firmei de a transfera tehnologie prin deschiderea unei fabrici în China.

A urmat un proces şi justiţia a decis că acele acţiuni pot fi vândute, dar contractul încă mai aşteaptă aprobarea organismului ucrainean din domeniul concurenţei.

Citeşte şi: SUA a solicitat Ucrainei încă din luna august să înceteze cooperarea cu China în domeniul industrie de apărare

În timpul vizitei sale în Ucraina, la sfârşitul lunii august, John Bolton, fostul consilier al preşedintelui SUA pentru securitate naţională, confirma atunci că va încerca să convingă autoritățile ucrainene în legătură cu riscul pe care investițiile chineze le aduc la nivelul securităţii naționale.

Cu câteva zile înainte de vizita lui Bolton în Ucraina, tot Wall Street Journal preciza că are informaţii oficiale care indicau că oficialul american încerca să blocheze vânzarea producătorului ucrainean Motor Sich către holdingul chinez Skyrizon Aviation, pentru a nu da Beijingul şansa să pună mâna "pe tehnologie de apărare vitală", susținând că aceasta va ajuta la consolidarea armatei chineze .

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel