Prima serie de teste ale bombardierului strategic modernizat Tu-160M a fost finalizată

Ionel Copcea |
Data publicării:

Serviciul de presă al corporației de stat Rostec a informat, pe 10.03.2021, că primul bombardier strategic Tu-160M, cu motoare NK-32 din seria a doua, a trecut într-o nouă etapă de testare.

,,Corporația Întrunită Constructoare de Avioane (OAK) din cadrul Rostec a predat pentru continuarea testelor primul bombardier profund modernizat Tu-160M cu noile motoare NK-32 din seria a doua produse de Corporația Întrunită Constructoare de Motoare (ODK)”, se arată în comunicatul de presă al Rostec preluat de agenția Interfax. 

,,Avionul a trecut, cu succes, de etapa testelor de uzină. Astăzi, acesta a fost predat bazei de teste de zbor a companiei Tupolev, pentru pregătirea următoarei etape de teste, respectiv testele preliminare”, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanții corporației Rostec au informat că avionul a fost transferat deja de la Întreprinderea de aviație din Kazan pe aerodromul Zhukovsky. Zborul a fost efectuat sub conducerea pilotului de teste Anri Naskidyants și a decurs normal, sistemele și echipamentele acestuia funcționând fără probleme.

Primul prototip al avionului Tu-160M, realizat pe baza aeronavei Igor Sikorsky aflate în exploatare, a efectuat primul zbor pe 02.02.2020.

În prezent, în dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse se află 16 bombardiere strategice de tip Tu-160. Potrivit planurilor curente ale Ministerului rus al Apărării, toate aceste aeronave vor fi modernizate la versiunea Tu-160M.

Trebuie precizat faptul că, după o pauză de 10 ani, la Întreprinderea de aviație din Kazan va fi reluată și producția de la zero a avioanelor Tu-160. Acestea vor fi realizate tot în versiunea Tu-160M și nu vor diferi față de avioanele modernizate pe baza aeronavelor aflate în exploatare.

Pe 28 ianuarie 2018, între Ministerul rus al Apărării și compania Tupolev a fost încheiat un contract pentru livrarea a 10 bombardiere Tu-160M noi, în valoare de 15 miliarde de ruble fiecare. Anterior, reprezentanții ministerului au declarat că intenționează să comande aproximativ 50 de avioane de acest tip.

Comentariul autorului: Avionul Tu-160M cu denumirea Igor Sikorsky a efectuat primul zbor în luna februarie 2020, dar abia pe 03.11.2020 a zburat pentru prima dată cu noile motoare NK-32-02 din producția de serie.

Potrivit planurilor inițiale, primul avion profund modernizat de tip Tu-160M ar fi trebuit să fie livrat la trupe în anul 2021. Însă, ținând cont de etapa testelor în care se află acesta, probabil că termenul nu va fi respectat.

De asemenea, este foarte posibil ca nici termenele de livrare a primelor avioane noi de tip Tu-160M să nu fie respectate. În baza contractului, cele 10 avioane ar trebui să fie predate la trupe până în anul 2027. Astfel, primele patru avioane de acest tip ar urma să fie livrate până în anul 2023, ceea ce este puțin probabil.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel