Prima evaluare a navei de desant amfibiu Olenegorskiy Gornyak lovită de ucraineni. Pagubele sunt foarte mari, nicio șansă ca Rusia să o mai folosească curând

Cătălin Costea |
Data publicării:
Momentul în care nava rusă de asalt amfibiu Olenegorskiy Gornyak e lovită de o dronă kamikaze a Ucrainei
Momentul în care nava rusă de asalt amfibiu Olenegorskiy Gornyak e lovită de o dronă kamikaze a Ucrainei

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasyl Maliuk, a făcut o serie de declarații privind recentele atacuri cu drone maritime asupra navelor rusești, admițând, dacă mai era nevoie, că Ucraina s-a aflat în spatele atacurilor.

„Orice atac asupra navelor ruse sau Podului Crimeei este un pas absolut logic și eficient în raport cu inamicul”, a declarat Maliuk citat de canalul Telegram al SBU. „Mai mult, astfel de operații speciale se desfășoară în apele teritoriale ale Ucrainei și sunt complet legale”, a precizat acesta.

Comentariul oficialului a venit la scurt timp după ce au fost semnalate noi explozii în apropierea Podului Crimeei, la primele ore ale zilei de 5 august, soldate cu avarierea navei ruse de transport petrol/produse chimice „SIG”, navă aflată sub sancțiunile SUA încă din 2019.

Atacul a venit la doar o zi după ce nava rusă de desant “Olenegorskiy Gornyak”, clasa Ropucha, a fost lovită de o dronă maritimă ucraineană în apropierea bazei navale rus de la Novorossiysk, reprezentând cea mai mare navă militară rusă grav avariată sau distrusă de ucraineni de la scufundarea crucișătorului Moskva.

Citând surse anonime din SBU, mai multe agenții de presă ucrainene au informat că operația a reprezentat un efort comun al SBU și Forțelor Navale Ucrainene. Potrivit surselor, drona ucraineană de suprafață transporta 450 de kilograme de explozibil când a lovit nava rusă, provocându-i pagube semnificative.

Nava de desant de 3.600 de tone și 113 de metri lungime face parte din Flota de Nord a Rusiei, dar a fost transferată la Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) de la invadarea Ucrainei și a asigurat adesea tranzitul militar și civil între Rusia și Crimeea când circulația pe Podul Crimeei a fost întreruptă din cauza atacurilor.

„Aceasta este o lovitură semnificativă pentru FRMN, care și-a mutat anterior majoritatea unităților la Novorossiysk din cauza amenințării mari la adresa portului Sevastopol”, observa Ministerul britanic al Apărării.

Youtube video image

 

Pagubele navei de desant amfibiu Olenegorskiy Gornyak a Rusiei sunt foarte mari. Nicio șansă să mai vedem nava pe mare în viitorul apropiat

 

Va fi „problematic” pentru Rusia să-și repare în viitorul apropiat nava de desant “Olenegorskiy Gornyak”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR), Andrii Yusov, la televiziunea ucraineană.

"Nava are la bază o structură care nu a fost realizată în Rusia, iar pagubele la aceasta sunt foarte mari. Desigur, în viitorul apropiat, nu vom mai vedea pe mare nava Olenegorskiy Gornyak", a declarat Yusov, făcând trimitere la faptul că nava de desant a fost produsă (1976) la șantierele Gdansk, Polonia.

Kievul nu revendică în general responsabilitatea pentru atacurile executate în cadrul unor operații speciale care vizează ținte din Crimeea, largul mării și, cu atât mai puțin de pe teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, în urma unor succese semnificative oficialii ucraineni dau semnale destul de clare de de asumare. 

În plus, ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat în urmă cu aproximativ o săptămână că Ucraina “va continua” să atace ținte din Crimeea pentru a reduce capacitatea de luptă a Rusiei și pentru a „ajuta la salvarea vieților ucrainenilor”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel