Prezența în România nu se negociază. NATO preia inițiativa și transmite Rusiei că cererea sa este „adevărata linie roșie”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a exclus vineri orice posibilitate de negociere a prezenţei militare a NATO pe teritoriul ţărilor membre, după ce Rusia a cerut ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din ţările care au aderat la această alianţă după 1997, menţionând explicit România şi Bulgaria. Agenția de presă Agerpres amintește că lista cuprinde în total 14 ţări din fostul bloc comunist.

''Răspunsul nostru a fost şi rămâne la fel de clar şi de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul ţărilor NATO. Este treaba NATO unde şi în ce configuraţie, în funcţie de nevoile de securitate, ne aşezăm prezenţa militară în ţările NATO'', a scris oficialul pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE ȘI: Rusia solicită retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a anunţat vineri că garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ încetarea extinderii blocului militar şi revenirea la graniţele sale din 1997, precum şi plecarea forţelor NATO din ţările care au aderat după acest an, între care România şi Bulgaria.

''Nu este problema Federaţiei Ruse, aşa cum noi nu spunem Federaţiei Ruse unde să îşi pună sau să nu îşi pună propriile forţe pe teritoriul său. Ceea ce spunem Federaţiei Ruse este că e totalmente anacronic şi este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poţi să ameninţi cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent şi democratic din Europa'', a adăugat Mircea Geoană.

''Aceasta este linia cu adevărat roşie, nu cea pe care o spune şeful diplomaţiei de la Moscova'', a insistat oficialul NATO.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au avut o întâlnire de o oră şi jumătate vineri, la Geneva, la finalul căreia au declarat amândoi, în conferinţe de presă separate, că Statele Unite au promis un răspuns scris săptămâna viitoare asupra cererilor Moscovei cu privire la arhitectura de securitate europeană, după care va avea loc o nouă întâlnire la acelaşi nivel.

CITEȘTE ȘI: MAE, reacţie la solicitarea Rusiei ca NATO să-şi retragă trupele din România: Declaraţiile sunt inoportune şi lipsite de orice fundament

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel