Președintele lituanian vrea baze permanente ale NATO la granițele ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Având în vedere planurile Rusiei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus, NATO ar trebui să răspundă prin crearea unor baze permanente de apărare NATO la granița cu Rusia.

Chiar înainte de începerea summitului alianței de la Vilnius, președintele lituanian Gitanas Nauseda a transmis acest mesaj într-un interviu pentru ziarul The Times.

Crearea bazelor permanente NATO este un pas care ar contrazice Actul fondator privind relațiile reciproce, cooperarea și securitatea dintre NATO și Federația Rusă, care a fost semnat la Paris în 1997. Cu toate acestea, potrivit Nauseda, este timpul ca Alianța Nord Atlantică să recunoască faptul că acest document este unul ”mort”, arată Nauseda , în interviul pentru Times.

În prezent, forțele Alianței sunt desfășurate în 9 țări, inclusiv România, Polonia sau Țările Baltice, dar numai pe bază de rotație, întrucât tratatul cu Rusia interzice crearea de baze permanente în majoritatea statelor din fosta sferă de influență a Rusiei.

Acest document nu permite capitalelor europene  să „gândească corect” și menține Alianța într-o zonă gri de ambiguitate strategică, a mai spus președintele lituanian.

Într-o intervenție avută în marja Summit-ului NATO, președintele lituanian a reiterat: ”Rusia prezintă cel mai important și direct pericol pentru Alianța Nord Atlantică. Descurajarea și îngrădirea Rusiei rămân ele mai importante sarcini pentru viitor”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel