Președintele Iohannis: Antrenamentul piloților ucraineni pe F-16 în România ar putea începe în august. Interesul nostru - un centru F-16 pe termen lung

Darius Muresan |
Data publicării:
Rotația detașamentului român care a operat 4 avioane F-16 din dotarea României în misiuni de Poliție Aerienă a statelor baltice. Foto: Forțele Aeriene Române
Rotația detașamentului român care a operat 4 avioane F-16 din dotarea României în misiuni de Poliție Aerienă a statelor baltice. Foto: Forțele Aeriene Române

Președintele român Klaus Iohannis a declarat că antrenarea piloților ucraineni de F-16 în România ar putea începe în luna august, dar nu există o dată stabilită. Șeful statului a menționat însă că obiectivul României e ca acest centru de pregătire pentru F-16 să fie pe termen lung.

Potrivit lui Klaus Iohannis, un centru de F-16 în România pe termen lung ar fi un succes și pentru Armata României. Acesta a afirmat că țara noastră va începe antrenarea piloților ucraineni încă de la sfârșitul acestei veri.

"Este posibil să se înceapă deja în august, dar nu cred că are multă valoare să spunem acum o dată. Este un proces care pentru noi este important şi este important să se menţină. Noi nu antrenăm piloţi din august până în septembrie, ci începem la sfârşitul acestei veri şi va fi un proiect care va ţine foarte mult. Interesul meu este să avem un proiect bine pregătit, solid, cu instructori foarte performanţi şi să avem aici un proiect de succes pentru Armata Română", a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Anterior au existat informații cu privire la faptul că antrenamentul piloților ucraineni va începe în Danemarca, iar ulterior după ce centrul de pregătire din România va fi operațional, va continua în țara noastră.

Decizia e una majoră pentru Forțele Aeriene Române, care vor primi în următoarea perioadă primele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia. În prezent ROAF operează o escadrilă formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia.

De precizat că în cadrul summitului de la Vilnius țara noastră a semnat oficial intrarea în coaliția „F-16 pentru Ucraina”.

Prin semnarea Declarației comune, România se alătură unui grup important de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Într-un comunicat oficial, ministrul Apărării a subliniat că obiectivul major al țării noastre e ca piloții români să beneficieze de prezența acestui centru în România.

„Interesul nostru major este de a avea cât mai repede piloți români bine instruiți pentru a opera aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Știm cu toții cât de complexă este asigurarea securității spațiului aerian în regiunea Mării Negre, la granița NATO. Suntem  în procesul de a transfera încă 32 de aeronave din Norvegia și vom avea astfel, sperăm cât mai repede, trei escadrile înzestrate cu aeronave multirol F-16 Fighting Falcon”, a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.

CITEȘTE ȘI: Piloții de F-16 vor fi pregătiți la Baza Aeriană 86 Borcea. Inițial, în România vor fi instruiți piloții ROAF. Ucrainenii merg în Danemarca

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel