Preşedintele Egiptului recunoaşte ca armata sa cooperează cu Israelul în operaţiuni împotriva militanţilor din peninsula Sinai

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a declarat că armata Egiptului cooperează strâns cu Israelul în operaţiuni împotriva militanţilor din peninsula Sinai, în prima confirmare făcută de către un oficial egiptean de rang înalt pe o temă atât de sensibilă în Egipt, informează luni dpa.

,,Forţele aeriene egiptene au uneori nevoie să traverseze frontiera israeliană şi din acest motiv avem o serie largă de zone de cooperare cu israelienii", a declarat Al-Sissi într-un interviu difuzat duminică în emisiunea "60 Minutes" de pe postul CBS.

Întrebat dacă aceasta este cea mai profundă şi mai apropiată cooperare pe care Egiptul a avut-o vreodată cu Israelul, Sisi a răspuns: "Corect".

Înainte de difuzarea interviului, guvernul egiptean a încercat să oprească difuzarea lui, potrivit postului. "Ambasadorul Egiptului a contactat echipa de la '60 de minute" (de pe CBS) la scurt timp după interviu pentru a-i spune că acesta nu poate fi difuzat', a indicat joi seara canalul CBS pe site-ul său internet.

Întrebat de ce guvernul său nu i-a putut elimina pe terorişti din Sinai primind în fiecare an peste un miliard de dolari ajutor militar din partea SUA, preşedintele egiptean a răspuns printr-o contra-întrebare: "Şi de ce SUA nu i-au eliminat pe terorişti din Afganistan după 17 ani şi cheltuind o mie de miliarde de dolari?".

Egiptul se confruntă în ultimul timp cu o creştere a numărului de atacuri asupra forţelor sale de securitate, majoritatea în nordul provinciei Sinai, de când armata l-a înlăturat de la putere, în 2013, pe preşedintele islamist Mohammed Morsi.

În interviu, Al-Sissi a denunţat raportul Human Rights Watch, potrivit căruia în Egipt ar exista 60.000 de deţinuţi politici. ,,Nu ştiu de unde au scos ei această cifră", a declarat preşedintele egiptean în faţa jurnalistului Scott Pelley care a realizat interviul. ,,Eu spun că nu sunt deţinuţi politici în Egipt. Ori de câte ori există o minoritate care încearcă să-şi impună ideologia extremistă, trebuie să intervenim, indiferent de numărul lor", a adăugat Al-Sissi.

Fost ministru al apărării, Al-Sissi a venit la putere în 2014, la un an după ce a participat la destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Organizaţii din domeniul apărării drepturilor omului acuză cu regularitate regimul Al-Sissi de încălcări grave.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel