Preşedintele Academiei de Ştiinţe Arctice din Rusia, acuzat de înaltă trădare și spionaj în favoarea Chinei

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Eminentul om de ştiinţă rus Valeri Mitko, preşedintele Academiei de Ştiinţe Arctice din Rusia cu sediul la Sankt-Petersburg, în vârstă de 78 de ani, a fost pus sub acuzare pentru înaltă trădare, după ce i s-a imputat că ar fi transmis secrete de stat Chinei, a anunţat luni avocatul acestuia, Ivan Pavlov, citat de Reuters.

Potrivit lui Pavlov, clientul său riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Mitko este consemnat la domiciliu din februarie, când autorităţile l-au acuzat pentru înaltă trădare. Pavlov spune că academicianul merge de două ori pe an în China pentru a vorbi în calitate de conferenţiar invitat şi a negat că acesta ar fi divulgat secrete de stat autorităţilor chineze.

Mitko a călătorit în China cu documente pentru conferinţele sale, dar acestea conţineau doar informaţii academice şi din surse deschise, declară avocatul Pavlov. "Nu existau deloc secrete de stat în acele documente. Considerăm aceste acuzaţii ca fiind absurde", a spus Pavlov, adăugând că speră că acest caz va fi clasat înainte de proces.

O sursă a declarat agenţiei Interfax că Mitko a fost acuzat că ar fi oferit Chinei informaţii referitoare la metode folosite pentru detectarea submarinelor, transmite Agerpres.

Mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi acuzaţi de trădare în ultimii ani pentru că ar fi transmis străinilor presupuse materiale sensibile.

Citește și: Knyaz Vladimir, cel mai nou submarin cu propulsie nucleară al Forțelor Navale ruse

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel