Presa din Israel scrie că România ar putea fi prima țară europeană care cumpără Iron Dome. Dîncu refuză să intre în speculații

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană israelian Iron Dome
Sistem de apărare antiaeriană israelian Iron Dome

Presa din Israel vorbește din nou despre posibilitatea unui acord privind vânzarea sistemelor de apărare antiaeriană Iron Dome. 

Cunoscutul site israelian Haaretz a publicat în această săptămână un interviul cu Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, în care a abordat subiectul încheierii unui acord între România și Israel cu privire la Iron Dome, sub titlul „România ar putea fi prima țară europeană care cumpără sistemul israelian Iron Dome”.

Precizăm însă că acest lucru e aproape imposibil. Nu doar că vânzarea Iron Dome, un sistem dezvoltat de israelieni împreună cu SUA, ar necesita acordul americanilor, ci mai ales pentru că Israelul, din motive de securitate, nu vinde sistemul. Pe scurt, vânzarea Iron Dome poate fi comparată cu cea a F-22 în SUA.

Cel mai probabil acest lucru s-ar putea întâmpla în momentul în care Iron Dome ar fi înlocuit ori ar fi dezvoltată o versiune de export. Israelul nu vinde sistemul și nu dă acces codului sursă. Se poate vorbi maximum de vânzarea unor componente, precum radarul Iron Dome, lucru care s-a mai întâmplat.

În pofida titlului materialului din presa israeliană, care poate avea ca scop și promovarea Iron Dome, cei de la Haaretz precizează în text că ministrul „Dîncu a refuzat să discute despre Irone Dome, dar a spus că țara sa este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare cu industria israeliană privind securitatea”, vorbind de drone și sisteme radar.

DefenseRomania amintește că asemenea informații cu privire la achiziția sistemului Iron Dome de către România au apărut încă din 2018. Atunci, Balkan Insight a publicat un material cu privire la această posibilă tranzacție, care, desigur, nu s-a concretizat.

CITEȘTE ȘI: Drone pentru Armata română: Etapa I de depunere a ofertelor s-a încheiat cu un singur ofertant care a intrat în cursă

 

Se poate vinde sistemul Iron Dome şi altor state?

 

2. Sistem de ... (iron_dome_23153800.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană israelian Iron Dome

Până nu de mult sistemul israelian de apărare antirachete Iron Dome nu era disponibil la vânzare către alte state, Israelul aplicând sistemului Iron Dome acelaşi ''tratament'' pe care SUA îl aplică în cazul avionului F-22.

Dar, in cazul sistemului Iron Dome lucrurile s-au mai schimbat. Israelul este interesat să vândă sistemul Iron Dome în străinătate, dar fără a oferi acces la tehnologiile care îl fac să funcționeze, deoarece astfel de informații ar putea fi folosite de inamicii țării pentru a învinge sistemul.

Rapoartele din ultimii ani au indicat intenția de a vinde acest sistem către alte țări cu ar fi: Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Azerbaidjan. Aceste rapoarte nu s-au concretizat sau au fost repede negate de Israel.

Datorită faptului că Iron Dome este un proiect comun israeliano-american, o vânzare către o terță parte nu poate avea loc fără aprobarea ambelor țări dezvoltatoare.

În baza unui acord semnat în 2019, Israel a vândut două baterii Iron Dome către Statele Unite, prima fiind livrată la sfârșitul anului 2020 și a două în ianuarie 2021. De atunci, armata SUA a lucrat pentru a integra Iron Dome în sistemul său stratificat de apărare antiaeriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel