Premierul Ciolacu dă asigurări că fabrica de pulberi care va fi construită în România, și din finanțare UE, va fi „cea mai modernă”

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata română, trageri reale la Capu Midia. Sursă foto: Trustul de Presă al MapN
Armata română, trageri reale la Capu Midia. Sursă foto: Trustul de Presă al MapN

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va găzdui cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniție, la care va fi partener și Uniunea Europeană.

Întrebat într-o emisiune la Digi 24 dacă România poate sau nu să producă muniție de tip NATO, șeful Executivului a dezvăluit planurile în acest sens: "Urmează luni sau marți - Comisia Europeană va face anunțul, pentru că avem un proiect comun - va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României. O investiție de aproape 400 de milioane de euro și Comisia Europeană vine și ea la această investiție cu 47 de milioane de euro. Există mai multe contracte în acest moment în derulare", a explicat premierul, citat de agenția Agerpres. Marcel Ciolacu a subliniat că România este pregătită pentru acest lucru.

Referirile la care se referă premierul României sunt la aprobarea pe care Comisia Europeană a dat-o pentru finanțarea unei fabrici de pulberi în România, subiect despre care a scris și DefenseRomania în aceste zile.

Proiectul va fi derulat de compania ROMARM împreună cu gitantul Rheinmetall din Germania.

Proiectul face parte dintr-o finanțare de 500 de milioane de euro (prin mecanismul ASAP), acordată de Comisie pentru producția de muniție în statele membre și este prima tranșă dintr-un buget de 2 miliarde.

Pentru România investiția europeană e o mină de aur în contextul în care facilitățile de producție de pulberi au colapsat după 1990, iar majoritatea fabricilor azi au nevoie de un proces intens de retehnologizare pentru a fi readuse pe linia de plutire.

De subliniat că una din marile probleme ale industriei de apărare din România e faptul că importăm pulbere. Din state inclusiv precum Serbia, în contextul în care la doar câțiva kilometri de România se desfășoară cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel