Portavionul rus Amiral Kuznețov „se mișcă”. Rușii au scos nava de la docul uscat al șantierului și au planuri mari privind modernizarea

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul rus Amiral Kuznețov, singura navă de acest tip pe care Federația Rusă o deține
Portavionul rus Amiral Kuznețov, singura navă de acest tip pe care Federația Rusă o deține

Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 21.02.2023, portavionul Amiral Kuznetsov a părăsit docul uscat al Întreprinderii de reparații navale numărul 35 din Murmansk (filială a Centrului de reparații navale Zvezdochka, parte a Corporației întrunite constructoare de nave).

,,Operația de scoatere a portavionului Amiral Kuznețov din docul uscat a fost finalizată cu succes. Nava a părăsit astfel docul și s-a deplasat într-o altă facilitate a șantierului din Murmansk, unde va continua modernizarea”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului de reparații navale.

Anterior, șeful Mișcării pentru sprijinirea flotei din Rusia, Vladimir Maltsev, declarase pentru agenția TASS că, din cauza ceții abundente, operațiunea de scoatere a navei de pe doc a fost suspendată.

Portavionul a fost adus la docul uscat modernizat în luna mai 2022, iar în iunie au început lucrările de reparare și modernizare a acestuia. Operațiunea de retragere a navei de pe doc a început la sfârșitul lunii decembrie.

 

Rusia a stabilit data când portavinul Amiral Kuznețov va fi transferat Marinei: 2024

 

2. Portavionu... (amiral_kuzneprc-c8prc-9bov_54923800.jpg)

Portavionul Amiral Kuznețov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Directorul general al anunțat recent că portavionul Amiral Kuznețov va fi transferat flotei ruse după o modernizare profundă, la începutul anului 2024.

Comentariul autorului: Autoritățile ruse intenționează ca, după finalizarea procesului de modernizare a singurului portavion din dotarea Forțelor Navale, nava să fie menținută în serviciul operativ pentru încă cel puțin 25 de ani. În anul 2020, portavionul Amiral Kuznetsov a împlinit 35 de ani de la lansarea la apă.

În cadrul procesului de reparații și modernizare, specialiștii Centrului de reparații Zvezdochka vor înlocui complexul de rachete Granit de pe portavion cu noul complex Kalibr-NK. Datorită acestui fapt, portavionul va putea să întrebuințeze rachete de croazieră Kalibr și Onyks, precum și noile rachete hipersonice Zircon.

Gruparea de aviație de pe portavion va continua să fie una mixtă și va include avioane de vânătoare și elicoptere. Pe navă pot fi ambarcate până la 30 de avioane de vânătoare de tip MiG-29K/KUB și Su-33, precum și elicoptere de atac Ka-52K și antisubmarin Ka-27 și Ka-29.

CITEȘTE ȘI: Cu Amiral Kuznețov aproape o epavă, în Rusia s-a propus achiziționarea portavionului chinez Liaoning. La bază navă sovietică, Liaoning a fost vândut în anii 90

 

Istoria zbuciumată a portavionului rus Amiral Kuznețov

 

Rusia intenționează să repare nava și să o repună în serviciul Marinei în 2024. În contextul numeroaselor probleme cu care Amiral Kuznețov se confruntă, termenul trebuie privit cu un uriaș semn de întrebare. Portavionul a intrat în reparații de acum 6 ani, iar situația nu e deloc roză.

După 2017 când a încetat ultimele operațiuni de luptă în Siria, Amiral Kuzenețov a intrat în proces de mentenanță și au urmat o serie de incidente care par că nava e urmărită de ghinion:

- 30 Octombrie 2018 portavionul este avariat după ce docul plutitor care s-a scufundat din cauza căderii unei macarale de 70 de tone peste eliportul navei. Macaraua a fost ridicată abia după 3 luni, costul operațiunii ridicându-se la 1 milion de dolari.

- În mai 2019 încă se mai lucra la repararea navei, când în decembrie 2019, la bordul portavionului a izbucnit un incendiu de proporții exact în timpul operațiunilor de restaurare. Costul estimat de stingere a fost de 8 milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI: Rușii ironizează forța navală a Marii Britanii. Concluzia? Portavionul HMS Prince of Wales nu face față navei Amiral Kuznețov

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel