Cu Amiral Kuznețov aproape o epavă, în Rusia s-a propus achiziționarea portavionului chinez Liaoning. La bază navă sovietică, Liaoning a fost vândut în anii 90

Darius Muresan |
Data publicării:
Portavionul chinez Liaoning. Foto: Ministerul Apărării din China
Portavionul chinez Liaoning. Foto: Ministerul Apărării din China

În Rusia devine tot mai clar și pentru decidenții politici că soarta portavionului Amiral Kuznețov, singurul portavion al Marinei ruse, e pecetluită după ce nava rusă a trecut prin nenumărate incidente. În acest context s-a propus ciudata soluție de a achiziționa portavionul chinez Liaoning, navă care are la bază un proiect sovietic.

Amiral Kuznețov și-a „câștigat” pe bună dreptate renumele de portavion blestemat. 

Ultimul incident a avut loc chiar anul trecut când la bordul portavionului Amiral Kuznețov, care se află în reparații la Murmansk, a fost semnalat un incendiu local. Rușii spun că de data aceasta nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

 

Istoria zbuciumată a portavionului rus Amiral Kuznețov

 

Rusia intenționează să repare nava și să o repună în serviciul Marinei în 2024. În contextul numeroaselor probleme cu care Amiral Kuznețov se confruntă, termenul trebuie privit cu un uriaș semn de întrebare. Portavionul a intrat în reparații de acum 6 ani, iar situația nu e deloc roză.

După 2017 când a încetat ultimele operațiuni de luptă în Siria, Amiral Kuzenețov a intrat în proces de mentenanță și au urmat o serie de incidente care par că nava e urmărită de ghinion:

- 30 Octombrie 2018 portavionul este avariat după ce docul plutitor care s-a scufundat din cauza căderii unei macarale de 70 de tone peste eliportul navei. Macaraua a fost ridicată abia după 3 luni, costul operațiunii ridicându-se la 1 milion de dolari.

- În mai 2019 încă se mai lucra la repararea navei, când în decembrie 2019, la bordul portavionului a izbucnit un incendiu de proporții exact în timpul operațiunilor de restaurare. Costul estimat de stingere a fost de 8 milioane de dolari.

 

O soluție inedită: Cu Amiral Kuznețov aproape epavă, un politician rus a propus achiziționarea portavionului Liaoning din China, navă care are la bază un concept sovietic

 

2. Portavionu... (amiralul_kuznetsov_96179200.jpg)Portavionul rus Amiral Kuznețov, singura navă de acest tip pe care Federația Rusă o deține

Publicația Business Insider scrie că Serghei Karginov, membru al partidului de extremă dreapta Partidul Liberal Democrat, a propus ca Rusia să achiziționeze portavionul chinez Liaoning. Karginov merge mai departe și spune că nava ar trebui să poartă numele lui Vladimir Zirinovki, cunoscutul și controversatul lider extremist al partidului său, decedat în 2021.

Liaoning e un portavion ce are la bază un proiect sovietic. După prăbușirea URSS, portavionul care e practic „fratele” navei Amiral Kuznețov, a rămas sub comanda Ucrainei. În anii 1990 nava a fost vândută Chinei care a finalizat construcția. 

Karginov acuză Ucraina că a vândut portavionul la preț vechi „pe câteva sticle de votcă”.

Jurnaliștii de la Business Insider scriu că oricât de nebunească e propunerea politicianului rus, în cazul în care Moscova decide achiziționarea unei asemenea nave, China e singura ei soluție. 

Totodată, conchide sursa citată, dacă rușii își doresc cu adevărat un portavion, soluția de a-l achiziționa e mult mai rentabilă financiar decât costul uriaș de mentenanță al portavionului Amiral Kuznețov.

Liaoning e primul portavion al Chinei și a fost achiziționat din Ucraina după prăbușirea Uniunii Sovietice. Portavionul a fost cumpărat în 1998. De precizat că inițial nava a purtat numele de Riga și nu a mai fost finalizată după prăbușirea URSS. Construcția a început în anii 1980 iar în momentul în care chinezii au achiziționat nava aceasta era finalizată în proporție de aproximativ 70%. A fost tractată până în China, unde Beijingul a finalizat construcția și a modernizat-o complet.

CITEȘTE ȘI: Coșmarul României? Rusia din nou pe Prut sau Dunăre. Scutaru: Armata rusă trebuie oprită în Ucraina. R. Moldova va fi următoarea ocupată

Cum peticesc rușii portavionul Amiral Kuznețov, schimbându-i centrul de greutate. Șanse infime ca nava să fie în serviciu până în 2040

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel