Portavioane, nave de luptă și avioane ale SUA se apropie de Taiwan. Pelosi sfidează avertizările Chinei iar presa anunță vizita iminentă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
USS Ronald Reagan (CVN 76). Photo: U.S. Navy
USS Ronald Reagan (CVN 76). Photo: U.S. Navy

Presa japoneză anunță că Washingtonul face mișcări de trupe în Indo-Pacific, unde dispozitive militare impresionante au fost dislocate mai aproape de Taiwan, toate indiciile îndreptându-se spre faptul că Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților și liderul democraților americani, va ajunge în Taiwan, în pofida amenințărilor Chinei.

O posibilă vizită a lui Nancy Pelosi pe insulă ar însemna prezența politicianului cu cel mai înalt rang constituțional care s-ar deplasa în Taiwan în ultimele decenii.

China a reacționat și a trimis amenințări mult mai dure față de obicei, insinuând inclusiv un răspuns militar în cazul în care Nancy Pelosi se va deplasa în Taiwan, teritoriu revendicat de China.

Publicația japoneză Nikkei Asia scrie că Armata SUA mută tot mai aproape de Taiwan nave de luptă, inclusiv portavioane, în contextul vizitei pe insulă a lui Nancy Pelosi, o vizită așteptată, dar neconfirmată oficial.

O cunoscută jurnalistă din Taiwan a anunțat pe Twitter că „din sursele mele” Nancy Pelosi va ajunge în Taiwan marți seara.

Nancy Pelosi și o delegație americană au aterizat azi în Singapore, la bordul unui avion C-40C, aparținând U.S. Army. Oficial, Pelosi va mai vizita Malaezia, Japonia și Coreea de Sud, însă în turneul asiatic e așteptată și vizita în Taiwan.

 

Demonstrație de forță a SUA în Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan

 

Sursa citată arată că în prezent în Pacific SUA dispun de o forță impresionantă, care include portavionul USS Ronald Reagan, revenit în Marea Chinei de Sud din Singapore iar la Okinawa, Japonia, la aproximativ 700 km de Taiwan SUA au în alertă nava de atac amfibiu USS Tripoli, în timp ce în regiune în Sasebo, Japonia se află și nava de atac amfibiu USS America.

Tot în Oceanul Pacific se află și portavionul USS Abraham Lincoln și alte 37 de nave de luptă, dar și trei submarine.

Totodată, scrie publicația japoneză care a analizat site-urile de monitorizare a aviației, în Okinawa, Japonia au aterizat și două avioane HC-130J Combat King II americane, dar și un avion de realimentare aeriană de tip KC-135 Stratotanker.

2. -imagine fara descriere- (screenshot_1_86590700.png)

 

„China nu e pregătită să intre într-o confruntare militară cu SUA”, consideră un expert japonez

 

Citat de ziariștii japonezi, Masahiro Matsumura, profesor de relații internaționale și securitate națională în Osaka, consideră că dacă Nancy Pelosi va vizita Taiwanul acțiunea va fi considerată provocatoare ce către China, însă actuala criză generată de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan e mai degrabă o problemă diplomatică decât una militară. Profesorul japonez se îndoiește că din punct de vedere militar China ar fi gata de o confruntare cu Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, Beijingul a trimis avertismente în fiecare zi cu privire la o posibilă vizita a lui Pelosi în Taiwan.

Un ultim avertisment a venit în cursul zilei de azi când purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a avertizat din nou că o vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi ar avea consecințe foarte serioase iar „Armata de Eliberare a Poporului nu va sta cu mâinile în sân”.

„China va răspunde cu cele mai severe măsuri pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a mai precizat oficialul Chinez, cu privire la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

 

Problema Taiwanului

 

Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel