Polonia este dispusă să apere Lituania cu ajutorul sistemelor Patriot

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful Statului Major General al forțelor armate poloneze, Rajmund Andrzejczak, aflat într-o vizită oficială la Vilnius, declară că Lituania și Polonia ar putea conveni asupra sincronizării sistemelor de apărare aeriană și vor lua în considerare protejarea obiectivelor strategice lituaniene cu ajutorul sistemelor antirachetă americane Patriot achiziționate de Polonia, informează UNIAN și Delfi.lt




Andrzejczak promite să ia în considerare posibilitatea de a proteja obiectivele strategice lituaniene cu ajutorul sistemelor antirachetă americane Patriot, pe care Polonia le cumpără.

,,Suntem membri ai NATO, avem un spațiu aerian unic - astfel, nu există granițe pentru planurile noastre - nu există limită pentru exerciții sau operații militare", a declarat șeful Statului Major General al Armatei Poloneze.

,,Desigur, depinde de aspect. Dacă sistemul este suficient de eficient, atunci putem ajunge la un acord cu privire la modul de sincronizare a sistemelor noastre de apărare aeriană în Polonia și Lituania", a adăugat Rajmund Andrzejczak.

În luna martie a anului trecut, Polonia a anunțat că va achiziționa sisteme anti-rachete cu rază lungă de acțiune din SUA. Primele complexe ar trebui livrate Poloniei în 2022, restul în 2024.

În prezent, în Polonia nu există sisteme de apărare antirachetă cu rază lungă de acțiune.

Potrivit lui Andrzejczak, va fi posibilă planificarea integrării sistemelor Patriot, după ce Polonia primește primele rachete. ,,Și totuși, dacă în termeni operaționali acest lucru este posibil, vom discuta cu bucurie cu lituanienii cum să luptăm împotriva amenințărilor strategice cu care ne confruntăm", a spus el.

Guvernul polonez şi-a consolidat legăturile militare cu SUA, semnând luna trecută un contract pentru 20 de lansatoare de rachete mobile HIMARS americane, pentru 414 milioane de dolari, în timp ce în martie 2018, Polonia a achiziţionat pentru 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro) sistemul antirachetă americană Patriot, cu scopul de a-şi întări apărarea antiaeriană.

Guvernul conservator de la Varşovia îşi multiplică eforturile pe lângă Washington pentru ca o bază americană să fie instalată pe teritoriul polonez, unde aproape 5.000 de soldaţi americani staţionează deja prin rotaţie în cadrul operaţiunilor NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel