Polonia nu riscă nimic. Zece mii de militari vor întări frontiera cu Belarusul: Trebuie să fim pregătiți pentru diverse scenarii

Cătălin Costea |
Data publicării:
Blindate ale armatei poloneze /facebook, 17 Wielkopolska Brygada Zmechanizowana
Blindate ale armatei poloneze /facebook, 17 Wielkopolska Brygada Zmechanizowana

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat pe 10 august că nu mai puțin de 10.000 de militari vor fi dislocați la granița Poloniei cu Republica Belarus „pentru a descuraja agresorul, astfel încât acesta să nu îndrăznească să atace”.

Ministrul a detaliat, într-un interviu acordat postului public de radio, precizând că 4.000 de militari vor sprijini direct trupele de grănicerii, în timp ce alți 6.000 vor fi în rezervă.

„Trebuie să fim pregătiți pentru diverse scenarii, nu excludem nimic”, a subliniat Błaszczak.

Cifrele vehiculate astăzi sunt duble față de cele citate de viceministrul polonez de interne Maciej Wasik pe 9 august, când acesta care a declarat că Polonia va desfășura 2.000 de militari pentru a sprijini Grănicerii.

Vorbind cu Agenția Poloneză de Presă (PAP), Wasik a detaliat ieri că întăririle vor fi dislocate în următoarele două săptămâni, în provinciile Lublin și Podlaskie.

Prezența trupelor Wagner în Belarus generează diferite niveluri de temeri în rândul aurorităților poloneze. În timp ce premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a avertizat mai devreme că luptătorii Wagner pot încerca să se infiltreze în Polonia din Belarus, viceministrul de interne Wasik consideră că mercenarii “nu amenință securitatea poloneză în sens tactic”.

Reamintim că, în ultimii doi ani, situația de la granița polono-belarusă a devenit din ce în ce mai tensionată. Din 2021, Minskul trimite emigranții, în principal din Orientul Mijlociu, la granițele Poloniei și ale țărilor baltice, forțând o criză artificială.

Recent, tensiunile au crescut din nou pe măsură ce luptătorii Grupului Wagner se repliază în Belarus în urma rebeliunii de scurtă durată împotriva conducerii militare de la Moscova. De atunci, mercenarii Wagner au efectuat exerciții militare cu soldații belaruși în regiunea Brest, lângă granița poloneză.

Pe 29 iulie, premierul Morawiecki a susținut că 100 de mercenari Wagner au fost dislocați în apropiere de Coridorul Suwalki, fâșia strategică de teritoriu dintre Polonia și Lituania, care desparte Belarusul de regiunea Kaliningrad a Rusiei.

Situația a riscat să escaladeze pe 1 august, când două elicoptere belaruse participante la exerciții militare au încălcat spațiul aerian polonez.

Pe 5 august, ministrul adjunct de externe Pawel Jablonski a declarat pentru CNN că guvernul „ia în considerare orice măsură necesară pentru a proteja” teritoriul polonez.

Citește și: Wagner, pe post de „sperietoare”. Mercenarii sunt menținuți în Belarus ca o măsură de presiune neasumată de Rusia asupra NATO

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel