Polonia mai bifează o performanță greu de atins. IBCS - „creierul” apărării aeriene va fi american. Contract imens de 4 miliarde de dolari

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
IBCS, foto: Northrop Grumman
IBCS, foto: Northrop Grumman

Northrop Grumman se așteaptă ca guvernul SUA să finalizeze „foarte, foarte curând” vânzarea către Polonia a sistemului său integrat de comandă de luptă pentru apărare antiaeriană și antirachetă (IBCS - Integrated Air and Missile Defense Battle Command System), în valoare de 4 miliarde de dolari, după cum a declarat un oficial al companiei.

Informațiile au venit în timpul unei vizite la nivel înalt a directorilor Northrop la Varșovia, de săptămâna trecută, în cadrul căreia oficialii companiei au subliniat că Polonia este “un element central al planurilor de extindere internațională” a companiei americane.

„Este clar pentru noi toți... Polonia este în prima linie, acționând pentru a-și apăra patria și alianța noastră NATO”, a declarat Kathy Warden, directorul general al Northrop Grumman,

Warden a făcut parte dintr-un grup de lideri de companii de nivel înalt care au venit la o serie de întâlniri atât cu oficiali guvernamentali polonez, cât și cu industria locală. 

Northrop își construiește strategia de creștere globală în jurul parteneriatului cu industria locală, a declarat Steve O’Bryan, șeful strategiei globale al companiei. „Avem un director executiv aici, la Varșovia, precum și un birou prin care avem investiții în noi misiuni pe care le începem cu PGZ și intenționăm să facem acest parteneriat în timp ce vom crește amprenta Northrop Grumman. Și aici, dorința noastră este într-adevăr să fim parteneri cu PGZ și cu restul industriei poloneze și companiilor de apărare.”

„Asta înseamnă că vom avea sediul din Varșovia pentru toată regiunea Europei Centrale”, a subliniat O’Bryan.

În același context, directorul general Warden a mai declarat pentru Reuters că firma „caută oportunități de coproducție pentru muniție de tancuri de 120 mm”, precizând că încă mai trebuie să „găsească partenerii industriali potriviți și structurile contractuale potrivite. Dar toată această muncă este în desfășurare.”

Przemyslaw Kowalczuk, directorul executiv adjunct al companiei poloneze Mesko, a declarat pentru Reuters că această companie este în discuții cu Northrop pentru un proiect care ar duce producția sa actuală de câteva mii de proiectile la un nivel de 50.000-70.000 de proiectile anual.

 

IBCS este considerat produsul emblematic prin care Northrop se promovează pe piața poloneză

 

În centrul “ofensivei” Northrop pe piața din Polonia se află IBCS, proiectat pentru armata SUA și adaptat ulterior pentru livrare globală ca „BattleOne”.

Sistemul este proiectat pentru a fi un nod C2 (comandă-control) care are o arhitectură deschisă, ceea ce înseamnă că poate interconecta rachete și radare din diferite sisteme - element considerat un punct important având în vedere că cele mai multe armate de pe glob dețin armament combinat american, european și indigen.

Polonia are deja un acord privind IBCS, semnat în martie 2019. Proiectul acoperă în mod specific integrarea cu programul de apărare antiaeriană Wisła, denumirea locală pentru sistemul Patriot.

În iunie, compania a finalizat lucrările la instalarea Air Defense Reconfigurable Trainer, folosit pentru a antrena militarii polonezi pe sistemul de apărare antiaeriană. Pe 8 septembrie, Escadrila 37 de Apărare Antiaeriană a Poloniei a declarat capacitatea operațională de bază în echipa Wisła/IBCS. Capacitatea operațională inițială pe Wisła este așteptată în 2024.

 

Al doilea contract IBCS urmează să fie finalizat

 

În septembrie, Departamentul de Stat al SUA a avizat o altă tranșă IBCS pentru Polonia, la prețul estimat de 4 miliarde de dolari. Aceasta ar implica 93 de Centre Operaționale de Angajare (EOC - Engagement Operation Centers ) și 175 de relee pentru Rețeaua Integrată de Control al Focului (IFCN - Integrated Fire Control Network ), precum și criptoare de rețea și dezvoltare de software IBCS.

Numărul de EOC și IFCN indică faptul că această solicitare depășește necesarul pentru Patriot / Wisła, întrucât în total include șase divizioane (fiecare dintre acestea având nevoie de până la zece EOC și IFCN care formează o rețea de comunicații). Astfel, s-a speculat că scopul este de a integra IBCS inclusiv în efortul Narew SHORAD, dezvoltat pe plan intern, care include 23 de baterii cu 138 de lansatoare iLauncher pentru rachete CAMM/CAMM-ER.

Bill Lamb, director de program la Northrop Grumman a confirmat că acesta este planul, declarând că Narew „va include integrarea a cinci senzori de fabricație poloneză, precum și sistemul de rachete MBDA CAMM-ER care a fost selectat”.

Lamb a precizat, de asemenea, că Northrop este „foarte aproape” inclusiv în ceea ce privește  “acordul de  compensații” pe care guvernele locale le solicită uneori de la industria americană atunci când cumpără arme americane. În cazul de față, aceasta poate implica vânzarea de componente poloneze oricăror viitori utilizatori ai IBCS, în timp ce pentru integrarea cu sistemele interne ale Poloniei “va trebui oricum să existe producție la nivel local”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel