Polonia intenționează să înființeze două divizii de luptă în cadrul Forțelor Terestre

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a anunțat că, în contextul de securitate generat de Rusia, autoritățile poloneze au în vedere formarea a două divizii suplimentare în cadrul Forțelor Terestre, situate în partea centrală a Poloniei.

Błaszczak a informat despre planul de a crea cele două divizii, în cadrul unui briefing cu personalul de conducere din Ministerul Apărării Naționale și din Forțele Armate ale Poloniei. În prezent, Forțele Terestre Poloneze includ patru divizii (Divizia 11 Cavalerie Blindată, din  Żagań; Divizia 12 Mecanizată, din Szczecin; Divizia 16 Mecanizată, din Olsztyn și Divizia 18 Mecanizată, din Siedlce).

Tot în cadrul briefingului, ministrul Błaszczak a mai anunțat că în curând va fi prezentat așa-zisul „Model 2035” de dezvoltare a Forțelor Armate poloneze, de la care media așteaptă mai multe detalii inclusiv privind formarea diviziilor.

Decizia de a crea noi divizii este o consecință a schimbării mediului de securitate după agresiunea inițiată de Rusia împotriva Ucrainei, iar la baza punerii în aplicare a acesteia se vor afla prevederile Legii privind Apărarea Patriei, precum și o majorare a finanțării ministerului Apărării la 3% din PIB, după cun semnalează site-ul polonez Defence 24.

Oficialii ministerului consideră că, după formarea celor două divizii, potențialul de luptă al Forțelor Terestre va crește semnificativ. În mod normal, fiecare divizie ar trebui să fie formată din trei brigăzi de blindate sau mecanizate și unități de sprijin (artilerie, informații, geniu, logistică, apărare antiaeriană etc.).

Brigăzile, mari unități tactice din compunerea diviziei, au câteva mii de militari și, în funcție de specific, peste 200 de tancuri, 100 - 200 de obuziere și lansatoare multiple de rachete, precum și câteva sute de transportoare și mașini de luptă ale infanteriei, împreună cu o serie de echipamente de sprijin.

Formarea a două divizii va reprezenta, prin urmare, o provocare organizatorică, logistică, de personal și financiară extrem de mare pentru Forțele Armate Poloneze. Potrivit ministrului Błaszczak, personalul suplimentar va fi recrutat prin sistemul serviciului militar pe bază voluntariat, precum și prin majorarea promoțiilor din universitățile militare.

La nivelul anului 2018, costul estimat pentru crearea unei divizii poloneze puternice, întărite, cu artilerie extinsă și propria sa componentă de aviație (dar cu utilizarea parțială a structurilor actuale) era de aproximativ 11 miliarde de dolari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel