Polonia are probleme mari cu tancurile Leopard promise Ucrainei și arată cu degetul către Germania: Piesele de schimb întârzie de câteva luni

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării
Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării

În ultimele săptămâni au fost promise zeci de tancuri pentru Ucraina, dar perioada de livrare a acestora rămâne o mare necunoscută. Forțele Armate ale Ucrainei speră că ''leoparzii germani'' vor ajunge cât mai curând posibil pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, "eterna problemă" cu care statele occidentale se confruntă atunci când vorbim despre transferul unor echipamente militare apare şi în cazul tancurilor Leopard - lipsa pieselor de schimb şi asigurarea unui lanţ logistic pentru acestea.

Potrivit unei declaraţii, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, citat de CNN, a explicat în fața camerelor de televiziune că ţara să "are o problemă serioasă cu tancurile germane Leopard".

Problema este că Polonia așteaptă de luni de zile o livrare de piese de schimb pentru tancurile sale Leopard din Germania. Tancurile nu pot fi trimise pe front fără ca să funcţioneze la capacitate maximă. Mai exact, Andrzej Duda a vorbit despre lipsa, penuria și întârzierile cu livrarea pieselor de schimb din Germania, o problemă care persistă de la acordarea primelor pachete de asistenţă militară de securitate pentru Ucraina. 

Tancuri Leopard 2A5 și 2A4 ale Brigăzii 1 Blindate Varșovia. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării.

Duda a reamintit că piesele de schimb pentru tancurile Leopard sunt produse doar în Germania. El s-a adresat ironic omologului său german, Olaf Scholz, exprimându-și speranța că "tancurile germane sunt, sperăm, gata să fie trimise în Ucraina, deoarece, sincer, avem o problemă serioasă cu piesele de schimb".

Potrivit președintelui polonez, nu doar Polonia, ci și alte state care deţin tancuri Leopard se confruntă cu o lipsă acută de piese de schimb sau cu prea multe livrări întârziate.

 

Multe tancuri Leopard promise, dar prea puţine vor fi livrate la timp

 

Subiectul tancurilor Leopard devine un "măr al discordiei" între Polonia și Germania. Încă de anul trecut, Polonia a fost dezamăgită de "parteneriatul sau cu Germania". Berlinul a promis Varșoviei 50 de tancuri Leopard 2. Acestea ar fi trebuit să ajungă în Polonia după ce armata poloneză a renunţat la cel puțin 200 de tancuri T-72. Acestea au fost donate Ucrainei pentru a face față invaziei rusești. 

Cu toate acestea, Polonia și-a dat seama treptat că Germania nu avea tancuri Leopard 2 de oferit. Sau cel puțin nu cantitatea promisă. 

Rămâne de văzut când va primi Ucraina Leopard 2 promise. Cu toate acestea, se pare că Germania are o problemă serioasă cu capacitățile operaționale ale forțelor sale terestre. Războiul din Ucraina a "scos la lumină" această problemă.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a precizat, după o întâlnire a miniştrii apărării din statele NATO la Bruxelles, ca Ucraina va primi mai puține tancuri Leopard 2 decât i-au fost promise. Potrivit acestuia, ar fi dificil pentru aliații occidentali să strângă suficiente tancuri pentru a forma două batalioane complete de Leopard 2 pentru a le trimite în Ucraina, așa cum a promis.

Aliații occidentali nu vor putea furniza Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2, așa cum au promis anterior, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, pe 15 februarie, potrivit Bloomberg.

Doar Germania și Portugalia au promis să trimită versiunea A6 a tancurilor de luptă Leopard 2, 14 dintre acestea fiind promise de Berlin și trei de guvernul portughez, a declarat Pistorius reporterilor după o reuniune a miniștrilor NATO la Bruxelles. "Nu vom ajunge la dimensiunea unui batalion", a spus Boris Pistorius.

Polonia, alături de Norvegia, Canada, Spania și Finlanda, a reușit să alcătuiască un batalion de de tancuri Leopard, toate într-o versiune mai vechi de A4, a declarat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, citat de Dziennik Gazeta Prawna.

Cu toate acestea, potrivit lui Pistorius, multe dintre aceste tancuri sunt în stare proastă și au nevoie de reparații înainte de a putea fi trimise. Batalionul de tancuri Leopard 2A4 va ajunge în Ucraina abia la sfârșitul lunii aprilie, a adăugat ministrul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel