Polonezii vor fregatele Miecznik imposibil de scufundat. Polonia a dezvăluit impresionantul armament și sisteme de apărare de pe viitoarele fregate

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock
Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock

Consorțiul polonez PGZ-MIECZNIK a dezvăluit, pe 14 iulie, noi detalii cu privire la armele și sistemele de senzori ale celor trei fregate Proiect 106 Miecznik care, vor intra în înzestrarea Forțelor Navale ale Poloniei.

În primul rând se remarcă capacitatea impresionantă de apărare antiaeriană care va exista pe aceste fregate, constând în 128 de rachete CAMM.

Cu toate acestea, doar prima fregata va fi echipată complet cu armament de la început. Navele ulterioare vor fi construite ca platforme pregătite pentru a primi componente ale sistemului de luptă, urmând să fie complet echipate atunci când bugetul o va permite.

3. Fregata Ar... (babcock-ah140-1_72424600.jpg)

Fregata Arrowhead 140

Prima fregată Miecznick va fi echipată cu:

• Sistem de management al luptei: cel mai probabil va fi ales sistemul TACTICOS de la Thales, potrivit Naval News.

• Sisteme de rachete:

 - până la 128 de rachete sol-aer CAMM produse de MBDA Marea Britanie;

 - 8 rachete antinavă Saab RBS15 Mk3E (cu opțiunea de a monta încă 8);

• Sisteme de artilerie și mitraliere:

- un tun principal calibru 76 mm super rapid de la Leonardo, care permite și utilizarea muniției antiaeriene DART cu traiectorie corectată;

- două tunuri calibru 35 mm OSU-35K fabricate de compania poloneză PIT-Radwar, ca artilerie de angajare apropiată (CIWS);

- două mitraliere calibru 12,7 mm tip WKM-Bm, echipate cu sisteme de telecomandă tip ZSMU-1276 A3B de la ZM Tarnów din Polonia

• Sistem torpilă: două lansatoare B515/2V pentru torpile antisubmarin de 324 mm (furnizor încă neselectat);

• Sisteme de senzori:

- radar multifuncțional Sea Master 410 (în banda S, Thales);

- radar multifuncțional NS58 (în banda X, Thales);

- sistem de conducere a focului  STIR 1.2 EO Mk2 (Thales);

- sistem IFF TSA 6000 (Thales);

- transponder TSC 4000 al IFF (Thales);

- două sisteme optoelectronice ZGS-35K pentru supraveghere și țintire (pentru tunurile calibru 35 mm) integrate la sistemul de management al luptei;

• Sistem sonar:

- sonar Blue Hunter montat pe chila navei (Thales),

- sonar remorcat CAPTAS-2 (Thales),

- sondă batimetrică și telefon subacvatic TUUM-6 (Thales);

- sonar de detectare a scafandrilor SAES DSS-03 (SAES);

• Sistem de război electronic: Consorțiul nu a dezvăluit detalii;

• Sistem de navigație integrat: de la OSI Maritime Systems

• Sistem de comunicații: de la PGZ SW și Rohde & Schwarz.

Fregatele a doua și a treia  vor primi încă de la început o parte din echipamente, iar acestea vor include un sonar pentru carenă, un telefon subacvatic și o sondă batimetrică, pentru a evita instalarea subacvatică a acestora și nevoia de andocare. 

 

Programul construcției fregatei Miecznik

 

Până în 2031, toate fregatele vor fi predate Marinei poloneze.

Tăierea oțelului pentru nava de primă va avea loc la compania poloneză PGZ SW, pe 16 august.

Punerea chilei va avea loc în primul trimestru din 2024, în timp ce lansarea primei fregate Miecznik este programată pentru al treilea trimestru din 2026. În perioada 2028-2030, vor fi efectuate testele pe mare, testele de calificare și livrarea navei către Marina poloneză. Vor urma trageri de testare ale sistemelor de rachete.

În ceea ce privește cea de-a doua fregata, se presupune că tăierea oțelului va avea loc în T2 din 2025, așezarea chilei în T4 2025, lansare la apă în T3 2027 și predarea către Marina Polonă în T2 2030. Pentru ultima unitate, cifrele vor fi, respectiv, tăierea oțelului în T3 2026, așezarea chilei în T4 2026, lansare la apă în T3 2028 și predare în T2 2031.

 

Opțiuni mai avansate pentru apărarea antiaeriană: racheta cu rază mai lungă de acțiune, probabil  CAMM-MR cu raza de acțiune de 100 km

 

2. Fregata Ar... (fregata-arrowhead-140-din-programul-polonez-miecznik-foto-babcock_09636800.jpg)

Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock

Există prevederi că, în viitor, să se instaleze rachete antiaeriane cu rază mai lungă decât CAMM Rachetele în cauză sunt: CAMM-ER (rază extinsă; aproximativ 45 km rază) și CAMM-MR (rază medie; aproximativ 100 km).

În plus, se are în vedere o capacitate de rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune. Din punct de vedere tehnic, nu vor fi dificultăți de integrare a acestora pe fregate. Totul depinde de deciziile politice și de finanțare.

Deocamdată, costul programului nu a fost actualizat. Valoarea inițială de aproximativ 8 miliarde PLN (1,8 miliarde EUR) va fi cu siguranță depășită în mod semnificativ. Motivele sunt configurarea finală a sistemului de luptă integrat și creșterea prețurilor la armament pe piețele mondiale.

 

Despre fregata MIECZNIK

 

Consorțiul PGZ-MIECZNIK este format din companiile poloneze Polska Grupa Zbrojeniowa S.A., PGZ Stocznia Wojenna și Remontowa Shipbuilding S.A. Partenerii săi străini în acest program sunt companiile: Babcock International – responsabil pentru proiectarea tehnică a platformei bazate pe proiectul Arrowhead 140PL (AH140PL), Thales UK – responsabil pentru furnizarea elementelor cheie ale sistemului de luptă integrat și MBDA UK – ca furnizor al sistemului de apărare antiaeriană.

Fregata Miecznik este de așteptat să aibă un deplasament total de 7.000 t, dimensiuni de 138,7×19,7×5,5 m și un echipaj de 100-120 de marinari (poate lua la bord maximum 160 de persoane). Propulsia va consta din patru motoare diesel.

Acesta va permite o viteză maximă de aproximativ 28 de noduri și o autonomie de 8.000 de mile marine la 18 noduri. Poate rămâne pe mare până la 30 de zile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel