Poligonul FSK din Mitrovica de Sud, o nouă sursă de tensiuni între Serbia și Kosovo

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a criticat anunțurile privind înființarea a ceea ce el a numit "baza Forței de Securitate a Kosovo" în Mitrovica de Sud. Deși este convins că aceasta nu este ultima încercare a părții albaneze “de a arăta că poate face orice vrea", Vucic consideră că pacea și stabilitatea vor fi totuși menținute în Kosovo.

Pe 1 aprilie, în timp ce vizita lucrările la o autostradă din Serbia, Vucic a lăsat să se înțeleagă că baza FSK se situează în prezent printre cele mai mari riscuri și amenințări la adresa poporului sârb, în special pentru sârbii din Kosovo și Metohija.

Reacția primarului din Mitrovica de Sud, Agim Bahtiri, a cărui municipalitate a alocat (26.03.2021) 191 de hectare pentru construirea unui poligon pe dealul Cërnushë, a fost imediată: “Baza militară care va fi construită pe dealul Cërnushë nu este o provocare pentru nimeni și nici nu va pune în pericol securitatea rezidenților sârbi din Kosovo Aceștia sunt protejați și vor fi protejați de statul Kosovo ca toți locuitorii din republica noastră."

Oficialii NATO au declarat că "Alianța Nord-Atlantică sprijină dezvoltarea Forței de Securitate din Kosovo așa cum are stabilit mandatul în prezent, și anume ca forță de apărare civilă".

Plator Avdiu, analist la Centrul Kosovar pentru Studii de Securitate (KCSS), susține că poligonul FSK din Cërnushë asigură un nivel de securitate mai mare pentru toți locuitorii din Mitrovica. "Acest lucru va influența și mai mult creșterea securității pentru toți cetățenii din Mitrovica și din celelalte municipalități din nordul Kosovo, precum și o mai bună percepție a Forței de Securitate din Kosovo de către comunitățile minoritare din Kosovo".

"S-a menționat că acolo s-ar construi cea mai mare unitate militară a FSK. Desigur, nu se va întâmpla imediat, pentru că este nevoie de timp și necesită costuri financiare", a mai declarat Avdiu. În același timp, acesta subliniază că o creștere a numărului membrilor FSK determină implicit o creștere și a nevoilor logistice și operaționale.

Însă înființarea poligonului este justificată de partea kosovară în principal prin lipsa unor facilități adecvate de instrucție în teren. Fostul comandant al FSK, Kadri Kastrati, a afirmat că armata kosovară are nevoie de un spațiu mai mare pentru a desfășura exerciții în teren, în condițiile în care singurele activități semnificative de instruire au fost desfășurate doar extern.

În 2018, Adunarea Kosovo a aprobat modificări legislative pentru a transforma mandatul Forței de Securitate Kosovo într-o forță armată. Conform legislației, procesul de transformare va dura zece ani.

În prezent, FSK are 2.747 de soldați activi, iar scopul este ca această forță să aibă în final 5 mii de militari activi și o rezervă de 3 mii de persoane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel