Piranha pentru R. Moldova, doar începutul. Germania urmează să trimită drone și alt armament pentru a întări Armata Moldovei

Darius Muresan |
Data publicării:
Piranha III daneze în Afganistan. Sursă foto: Department of Defense USA
Piranha III daneze în Afganistan. Sursă foto: Department of Defense USA

R. Moldova a dublat în 2023 bugetul Armatei Naționale pentru a transmite un semnal partenerilor externi că domeniul Apărării este unul important pentru guvernarea de la Chișinău. Totodată, Moldova a anunțat că s-a discutat cu Germania inclusiv de drone, nu doar de transportoare blindate Piranha.

Declarațiile au fost făcute de deputatul PAS, Dan Perciun, potrivit căruia modernizarea Armatei Naționale nu poate avea loc doar din surse proprii, fiind necesară contribuția partenerilor occidentali,  transmite portalul Deschide.md care citează IPN.

Pentru anul 2023 bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 1,7 miliarde de lei moldovenești, în creștere cu 650 de milioane de lei moldovenești față de anul trecut.

Astfel, bugetul destinat apărării de către R. Moldova, una din cele mai sărace state europene, constituie în acest an 0,5 % din PIB-ul țării.

Chiar dacă suma s-a dublat, ea încă e foarte departe de bugetul pe care îl alocă statele europene apărării.

 

Piranha, doar începutul. R. Moldova ar urma să primească drone și alt armament

 

Totodată, deputatul PAS a precizat că s-a discutat cu Germania și despre drone și altă tehnică militară care ar urma să ajungă în următoarea perioadă în Moldova.

„În bugetul pentru anul 2023 alocațiile pentru Armata Națională au fost dublate față de anul precedent. Avem un angajament politic puternic de a investi în armata națională în acest an, dar doar cu resursele proprii este dificil să vorbim de o modernizare a Armatei Naționale. Era importantă această majorare din bugetul de stat și ca un semnal pentru partenerii externi, pentru că, dacă ei vin cu suport non-letal, este crucial ca și noi ca guvernare să demonstrăm că am conștientizat importanța.

Cu reprezentanții Germaniei s-a discutat și despre donarea de drone și a altor echipamente care ar urma să vină. Blindatele oferite acum vor fi utilizate pentru antrenamente, pentru a obișnui militarii noștri cu acest tip de echipament”, a spus Dan Perciun în cadrul unei emisiuni televizate, citat de portalul Deschide.md.

Amintim că Republica Moldova a anunțat în această săptămână că a primit un prim lot de transportoare Piranha din Germania, cu scopul de a întări înzestrarea ARmatei Naționale.

Armata R. Moldova e cotată ca fiind un din cele mai slab înzestrate forțe militare.

Moldovenii nu precizează ce tip de Piranha vor primi. Cel mai probabil e vorba de o versiune a Piranha III.

CITEȘTE ȘI: R. Moldova primește blindate Piranha. Cotată ca a treia cea mai slabă armată la nivel mondial, R. Moldova primește o mână de ajutor din Germania

 

Transnistria a reacționat la donarea blindatelor Piranha către R. Moldova

 

Aşa zisul 'ministru de externe' de la Tiraspol, separatistul Vitali Ignatiev, a declarat că 'militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie constructivă' după anunţul că primele transportoare blindate de tip Piranha livrate armatei moldovene ar urma să ajungă marţi la Chişinău.

,,Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat şi constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună şi constructivă'', a declarat Ignatiev.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel