Piloții ruși au încercat pentru a doua oară să doboare o dronă MQ-9 Reaper după reușita din Marea Neagră (Foto/Video). Elicea UAV-ului, avariată

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion de vânătoare rusesc a avariat o dronă americană deasupra Siriei la începutul acestei săptămâni, a declarat, la 25 iulie 2023, comandantul Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA.
Un avion de vânătoare rusesc a avariat o dronă americană deasupra Siriei la începutul acestei săptămâni, a declarat, la 25 iulie 2023, comandantul Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA.

Un avion de vânătoare rusesc a tras rachete de semnalizare direct asupra unei drone americane MQ-9 Reaper care zbura duminică în spaţiul aerian al Siriei, avariindu-i elicea, a anunțat marți U.S. Air Forces Central. Acesta este ultimul incident dintr-o serie de manevre aeriene periculoase pe care oficialii militari americani le-au denunțat ca fiind riscante și provocatoare. Conform Forțelor Aeriene ale SUA, drona Q-9 Reaper se afla într-o misiune de combatere a terorismului împotriva grupării Stat Islamic.

,,La 23 iulie 2023, la ora 12:23 a.m. (EST), un avion de vânătoare rusesc a zburat periculos de aproape de o dronă americană MQ-9 aflată într-o misiune de combatere a ISIS, hărțuind MQ-9 și lansând rachete de semnalizare direct deasupra aeronavei, cu doar câțiva metri de separare între aeronave", a declarat Alexus Grynkewich, comandantul Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA.

Una dintre rachete a lovit drona, "avariindu-i grav elicea", a precizat Grynkewich.

,,Nepăsarea flagrantă a avionului de vânătoare rusesc față de siguranța zborului ne afectează misiunea noastră de a asigura înfrângerea ISIS. Facem apel la forțele rusești din Siria să pună capăt imediat acestui comportament nesăbuit, neprovocat și neprofesionist", a mai spus comandantul Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA.

Echipajul care a operat de la distanță MQ-9 a reușit să mențină controlul aeronavei și să o aducă în siguranţă la sol, la baza de unde a decolat.

U.S. Air Force atrage de mai mult timp atenţia că piloţii ruşi recurg la manevre aeriene "nesigure și neprofesioniste".

Săptămâna trecută, un avion de vânătoare rusesc Su-35 a pus în pericol echipajul unui MC-12 american, forțându-l să zboare prin zona cu turbulente care a rezultată în urma unui zbor la mică distanţă, potrivit unui comunicat al Air Forces Central.

"Acest lucru a redus capacitatea echipajului de a opera în siguranță aeronava și a pus în pericol viața celor patru membri ai echipajului", se arată în comunicat.

De asemenea, amintim că, timp de două zile la rând, la începutul acestei luni, mai multe avioane rusești Su-35 au hărțuit drone MQ-9 Reaper ale USAF, declanșând rachete de semnalizare și forțând dronele să efectueze manevre de evitare.

La momentul respectiv, dronele erau angajate într-o misiune împotriva ISIS în Siria. Rusia a susținut că dronele au intrat în spațiul aerian desemnat pentru un exercițiu ruso-sirian.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat reporterilor că nu a existat un astfel de exercițiu, spunând: "Este doar o scuză pentru a se duce după dronele noastre MQ-9- și a încerca să le intercepteze".

Incidente similare au avut loc şi în afara Siriei. În martie, un avion de luptă rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană deasupra Mării Negre, îndoindu-i elicea. Statele Unite au fost nevoite să doboare aparatul în largul coastelor Ucrainei, potrivit oficialilor din domeniul apărării.

Atunci, două avioane de vânătoare rusești Su-27 au efectuat o interceptare periculoasă și neprofesionistă a aeronavei de recunoaștere fără pilot MQ-9 a SUA, care opera în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Un Su-27 rusesc a aruncat combustibil în fața drone MQ-9 și a lovit elicea motorului dronei MQ-9 după ce a efectuat mai multe manevre periculoase la mică distanţă de aeronavă americană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel