Piloții militari danezi de F-16 au localizat scurgerile de gaze naturale de la gazoductele Nord Stream 1 și 2

Cătălin Costea |
Data publicării:

Luni și marți, piloții din cadrul Forțelor Aeriene Daneze au localizat trei scurgeri de gaze naturale de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Unul dintre piloți a reușit să surprindă imagini aeriene ale scurgerilor, de la bordul avionului de luptă F-16 cu care executa misiunea de supraveghere aeriană. Prima scurgere a fost observată la Nord Stream 2 pe 25 septembrie, iar a doua zi au fost identificate alte două scurgeri similare și la Nord Stream 1.

În urma incidentului, în jurul scurgerilor au fost stabilite trei zone de excludere atât aeriană, cât și navală.

„Apărarea sprijină eforturile autorităților privind scurgerile de pe gazoductele Nord Stream din Marea Baltică”, au declarat Forțele Aeriene Daneze într-un comunicat publicat pe 27 septembrie 2022.

„Fregata Absalon și nava de cercetare Gunnar Thorson sunt în curs de asigurare a monitorizării apelor în zonele de excludere, iar Forțele de Apărare Norvegiene susțin și ele cu cu un elicopter. În plus, nava de patrulare Rota a fost în zonă aseară”, se precizează în comunicat.

Un elicopter danez de căutare și salvare EH101 Merlin a înregistrat imagini din apele care clocoteau deasupra scurgerilor.

 

Suspiciune de sabotaj

 

Cele două conducte subacvatice care se întind din Rusia până în Germania pentru a transporta gaze către Europa au fost în centrul a numeroase controverse în special de la invadarea Ucrainei de către armata rusă, iar posibilitatea unui sabotaj nu este exclusă.

Un fost ministru polonez al Apărării, Radek Sikorski, a atribuit Statelor Unite sabotarea celor două conducte. „Mulțumesc, SUA”, a scris Sikorski pe Twitter.

Imediat însă, secretarul de stat al Poloniei, Stanisław Żaryn, a denunțat mesajul lui Sikorki pe care l-a catalogat ca fiind ”un act de iresponsabilitate grosolană”, și „propagandă rusă” în cadrul campaniei de calomnie și acuzare a Occidentul pentru situația de la NS1 și NS2.

Stațiile de măsurare seismică atât din Suedia, cât și din Danemarca au înregistrat explozii subacvatice puternice în ziua în care a fost observată prima scurgere, a declarat directorul Rețelei Seismice Naționale Suedeze, Björn Lund, la postul național de televiziune SVT.

Nord Stream 1 a fost oprit de operatorul său, Gazprom, la începutul lunii septembrie 2022. Nord Stream 2, care a fost finalizat la începutul lui 2022, nu a intrat niciodată în funcțiune. Cu toate acestea, ambele conducte sunt umplute cu gaz.

Întâmplător, Danemarca, Norvegia și Polonia au inaugurat Baltic Pipe, o conductă de gaz care leagă Polonia de Norvegia, pe 27 septembrie 2022. Uniunea Europeană speră că noua conductă va atenua criza energetică actuală cauzată de războiul din Ucraina.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel