Peste un sfert dintre militarii străini staţionaţi în Irak, în majoritate americani, s-au retras în 2018

S.I. Catalin |
Data publicării:

Peste un sfert dintre militarii străini staţionaţi în Irak, în majoritate americani, s-au retras în 2018, au indicat autorităţile de la Bagdad, la o lună după anunţul Statelor Unite privind retragerea trupelor lor din Siria şi eventuala folosire a Irakului drept bază pentru o intervenţie în ţara vecină, informează AFP.

Irakul a declarat la sfârşitul lui 2017 'victoria' asupra grupării jihadiste Stat Islamic (SI), alungată din toate oraşele după trei ani de campanie purtată de trupele irakiene, sprijinite de o coaliţie internaţională condusă de SUA.

,,În ianuarie 2018 au existat aproape 11.000 de militarii străini, aproximativ 70% dintre aceștia sunt americani, iar alții sunt din alte țări", a declarat premierul irakian Adel Abdul Mahdi, într-o conferință de presă, marți seara.

Președintele american Donald Trump a declarat că trupele americane vor rămâne în Irak după retragerea tuturor trupelor din Siria și vor fi disponibile pentru a lua măsuri împotriva Statului Islamic, din cealaltă parte a frontierei, dacă este necesar.

Statul Islamic acţionează acum într-un spaţiu destul de mic, o enclavă de doar 15 kilometri pătrați aflată în estul Siriei, nu departe de granița în care forțele conduse de kurzi au fost angajate într-o ofensivă majoră cu sprijinul coaliției internaţionale începând cu luna mai a anului trecut.

Jihadiştii continuă totuşi să întreprindă atacuri pe teritoriul irakian.

La apogeul luptei împotriva insurgenţei declanşate după invadarea Irakului în 2003, armata americană număra până la 170.000 de militari desfăşuraţi în această ţară, retrăgându-se ulterior la sfârşitul lui 2011, la apelul preşedintelui în funcţie, Barack Obama.

Trupe americane au revenit în Irak în cadrul coaliţiei formate în 2014 împotriva SI în Irak şi Siria.

Cu prilejul vizite întreprinse de Crăciun la o bază americană aeriană la vest de Bagdad, preşedintele american Donald Trump a declarat că nu are în vedere 'deloc' retragerea militarilor americani din Irak. El s-a referit, 'dimpotrivă', la posibilitatea ca această ţară să fie utilizată 'ca bază' în situaţia unei intervenţii în Siria, unde SI continuă să controleze anumite sectoare, mai ales la frontiera cu Irak.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel