Peste 25 de structuri din MApN, MAI, SPP, STS şi SRI, implicate în exerciţiul Concordia 19

S.I. Catalin |
Data publicării:

Peste 25 de structuri din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, SPP, STS şi SRI sunt implicate în derularea exerciţiului Concordia 19, a cărui deschidere oficială a avut loc luni, la Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" din Miercurea Ciuc, şi care îşi propune realizarea unei coerenţe interinstituţionale în răspunsul la ameninţările din sfera neconvenţională.

,,Exerciţiul Concordia a presupus un efort de planificare şi coordonare important, a însumat coordonarea a peste 25 de structuri din ministerele Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, SPP, STS, SRI, precum şi coordonare cu autorităţile publice locale, care au înţeles importanţa acestui exerciţiu şi care ne-au sprijinit în îndeplinirea obiectivelor acestuia. De asemenea, aş dori să menţionez aici şi organizaţii neguvernamentale, agenţi economici şi chiar persoane fizice, care ne-au sprijinit să ne îndeplinim obiectivele. Obiectivele exerciţiului constau în realizarea unei coerenţe interinstituţionale în răspunsul la ameninţările din sfera neconvenţională. De asemenea, intenţia noastră este să coordonăm şi să sincronizăm efortul structurilor participante pentru a îndeplini efectele de care noi avem nevoie în domeniul pe care l-am menţionat anterior şi realizarea interoperabilităţii procedurale. Menţionez că este foarte greu, foarte dificil să cooperăm între noi, în momentul în care avem fiecare procedurile noastre, cu care venim, la îndeplinirea misiunilor pe care le avem şi, de aceea, trebuie să lucrăm împreună", a declarat generalul de brigadă Marian Botea, şeful Direcţiei de Operaţii din cadrul Statului Major al Apărării, conducător al exerciţiului Concordia 19, potrivit Agerpres.

Acesta a menţionat că ameninţările neconvenţionale abordate în cadrul acestui exerciţiu sunt în domeniul cibernetic şi în cel informaţional, "ambele cu impact la nivel strategic", iar răspunsul la aceste ameninţări nu poate fi decât unul interinstituţional, efortul trebuind să fie sincronizat şi coordonat.

Generalul de brigadă Marian Botea a adăugat că forţele din sistemul naţional de securitate sunt pregătite pentru ameninţarea cibernetică.

,,Ameninţarea cibernetică este omniprezentă, noi creăm cadru şi evenimente şi incidente specifice, în aşa fel încât să abordăm tot spectrul de ameninţări din domeniul cibernetic, dorim să fim cât mai bine pregătiţi", a arătat conducătorul exerciţiului Concordia 19.

Acesta a mai precizat că este vorba de un exerciţiu interinstituţional, multieşalon, la nivel strategic, operativ şi tactic, un exerciţiu combinat de comandament, cu trupe în teren.

În context, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general locotenent Daniel Petrescu, a precizat că este a treia ediţie a exerciţiului Concordia şi în fiecare an se constată o participare din ce în ce mai importantă din partea MApN şi a celorlalte structuri din sistemul naţional de securitate.

,,Păstrăm ca o caracteristică comună acest caracter interinstituţional şi dorinţa de a ne pregăti împreună. Observăm în acest an o extindere a locurilor unde sunt dispuşi militarii care acţionează în cadrul exerciţiului: Bucureşti, Bacău, Târgu Mureş, unităţile militare din judeţele Harghita şi Covasna, şi, în acelaşi timp, şi o extindere a spectrului ameninţărilor pe care dorim să le contracarăm - şi menţionez aici includerea centrului de excelenţă din cadrul Academiei Tehnice Militare şi a Comandamentului apărării cibernetice privind contracararea ameninţărilor care se manifestă în domeniul cibernetic. Este un lucru bun, este un lucru îmbucurător, în special această cooperare interinstituţională. (...) Folosesc acest prilej pentru a evidenţia că desfăşurăm un exerciţiu tactic care transmite un mesaj strategic. Mesajul strategic este acela că suntem pregătiţi să ne facem datoria împreună", a spus generalul locotenent Daniel Petrescu.

La eveniment a fost prezent şi prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, care şi-a exprimat bucuria că exerciţiul Concordia se desfăşoară în această zonă şi a dat asigurări că, în Harghita, ordinea publică şi legea sunt respectate.

În cadrul exerciţiului Concordia 19, în cursul zilei de miercuri se va simula un atac chimic cu victime multiple la fabrica de bere din Miercurea Ciuc. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel