Pentagonul oferă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar: rachete suplimentare pentru sistemele Himars, dar şi rachete NASAMS

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Pentagonul a anunţat luni că oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari, constând mai ales din rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de precizie Himars, informează AFP şi Reuters.

Noua tranşă de ajutor mai prevede şi trimiterea de rachete suplimentare cu rază scurtă şi medie pentru sistemele de apărare antiaeriană NASAMS, precum şi rachete antitanc Javelin, a precizat ministerul american al apărării într-un comunicat.

Kievul va mai primi şi 75.000 de obuze de 155 mm destinate sistemelor de artilerie occidentale cu care sunt dotate acum forţele ucrainene, precum şi circa 50 de vehicule blindate medicale.

Acest nou ajutor ridică la 9,8 miliarde de dolari totalul asistenţei militare oferite de SUA Ucrainei de la venirea la putere a lui Joe Biden, a precizat Pentagonul. 

De amintit că, la începutul lunii iulie, Statele Unite au anunţat un pachet de ajutor militar de 820 de milioane pentru Ucraina inclusiv muniție, rachete pentru sistemele HIMARS, dar și sisteme de apărare cu rază scurtă și medie de acțiune de tip NASAMS.

În luna aprilie, Forțele Aeriene Ucrainei au declarat că încearcă să înlocuiască vechiul sistem sovietic de rachete sol-aer Buk-M1 cu cele mai moderne sisteme de tip NASAMS. 

De asemenea, la sfârșitul lunii martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut pentru prima dată Norvegiei să furnizeze sisteme mobile de rachete antiaeriene NASAMS și rachete anti-navă Harpoon.

Sistemele NASAMS sunt fabricate de un consorțiu al corporației americane Raytheon Technologies și al grupului norvegian Kongsberg. Complexul include lansatoare şi stații radar Raytheon AN/MPQ-64F1.

Raytheon este responsabil pentru furnizarea de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 AMRAAM pentru acest sistem, iar Kongsberg furnizează lansatoarele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel