Pentagonul alocă 11 miliarde de dolari pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură militară pe Insula Guam

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Generalul-locotenent Stephen D. Sklenka, locțiitorul comandantului USPACOM (Comandamentul Indo-Pacific al SUA), a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că Departamentul Apărării a angajat aproximativ 11 miliarde de dolari pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură militară în Guam, în următorii cinci ani.

Insula Guam, cel mai vestic punct al SUA, este considerată „piesa centrală” în arhitectura de apărare americană  din regiunea Pacificului.

„Guam reprezintă cel mai important nod al regiunii nu doar pentru comandă și control, ci și pentru logistică și proiecția puterii noastre”, a declarat Sklenka, luni, în cadrul unei discuții cu Alianța pentru Apărarea Antirachetă (Missile Defense Advocacy Alliance - MDAA). „Este un teren cheie […], iar importanța sa strategică nu poate fi exagerată”.

MDAA este o organizație americană non-profit și non-partizană care, are ca scop obținerea sprijinului public pentru testarea, dezvoltarea și desfășurarea sistemelor de apărare antirachetă, destinate protecției SUA și a aliaților. Organizația și-a propus educarea publicului larg cu privire la problemele de apărare antirachetă și la urgența desfășurării acestora.

Sistemul de apărare antirachetă din Guam este unul dintre domeniile care necesită investiții, a precizat Sklenka.

„Capacitățile de apărare antirachetă de astăzi din Guam sunt, după cum știm, doar suficiente pentru a proteja împotriva amenințărilor de ieri”, a declarat generalul.

Pentru a apăra Guam împotriva capacităților în evoluție [ale armatei chineze]... avem nevoie de un sistem terestru, dislocat permanent, cu o acoperire de 360 ​​de grade. Nu poate fi ocolită această problemă. Sistemul de apărare din Guam trebuie să fie o arhitectură care să îmbine cele mai bune programe de apărare integrată antiaeriană și antirachetă existente astăzi și cele care se dezvoltă în viitor”, a spus Sklenka

Finanțarea unui sistem de apărare antirachetă, în Guam, este o prioritate de vârf pentru USPACOM.

„De trei ani este prioritatea noastră principală […] ”, a precizat Sklenka. „Comandanții PACOM au avertizat […] că amenințarea la adresa Guam va crește în următorii cinci ani. Acestea nu sunt amenințări inutile. Se bazează pe evenimentele pe care le vedem că se desfășoară în jurul nostru chiar acum”.

În timp ce Agenția de Apărare Antirachetă (MDA - Missile Defense Agency) este considerat cel mai probabil candidat pentru a conduce dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă mai modern în Guam, Sklenka a spus că nu este important cine o va face - MDA sau unul dintre servicii, mai important este că se va face, a precizat acesta, evidențiind urgența implementării noului sistem.

„Ideea noastră este că avem nevoie de ceva”, a spus el. „Nu ne interesează dacă este condusă de US Army (Forțele Terestre), de Navy (Marină)... sau dacă este condusă de MDA. Ceea ce spunem noi, este că trebuie să luăm decizii, arhitectura să fie convenită și să ne mutăm. Este o problemă pentru care nu mai avem luxul să așteptăm, să o analizăm și să o evaluăm. Am mai făcut așa ceva. Am făcut toate studiile, este timpul să se pună acest lucru în acțiune. Și dacă cel mai bun mod de a face asta, este ca MDA să o conducă, atunci haideți să găsim o modalitate de a le oferi oportunitatea de a-l conduce.”

Comentariul autorului: USPACOM a solicitat Congresului, în martie, un buget suplimentar de 27 miliarde de dolari pentru perioada 2022 – 2027, din care 4,6 miliarde în 2022.

Amiralul Philip Davidson, comandantul USPACOM a precizat atunci că prioritatea sa este construirea unui sistem Aegis Ashore de apărare antirachetă în Guam până în 2026, deoarece bateria THAAD desfășurată pe insulă protejează doar împotriva rachetelor nord-coreene, fiind vulnerabilă în fața armelor Chinei.

Pe lângă sistemul antirachetă Aegis Ashore și sistemul complementar de apărare antiaeriană, estimate la o valoare totală de 1,6 miliarde de dolari, USPACOM a solicitat ca în arhipelagul Insulelor Mariane, din care face parte și Guam, să fie dislocate și rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune, de peste 500 de kilometri, care să formeze rețele de lovire de mare precizie de-a lungul Primului Lanț de Insule, investiția urmând să se ridice la 3,3 miliarde de dolari.

Sistemele de rachete de la sol vor fi deservite inclusiv de radare plasate în spațiu, costurile pentru o astfel de constelație ridicându-se la aproximativ 2,3 miliarde de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel