Pensie de urmaş pentru copiii militarilor căzuţi la datorie

Sebastian Florea |
Data publicării:
Pensie de urmaş pentru copiii militarilor căzuţi la datorie
Pensie de urmaş pentru copiii militarilor căzuţi la datorie

Copiii militarilor şi gradaţilor profesionişti decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice vor primi pensie de urmaș.

Pensie de urmaș - Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, în unanimitate (103 voturi 'pentru'), în şedinţa plenului de luni, un proiect de lege al Guvernului prin care copiii militarilor şi gradaţilor profesionişti decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice pot opta între pensia de urmaş în sistemul pensiilor militare de stat sau pensie de urmaş în sistemul public de pensii.

'Copiii militarilor, poliţiştilor, ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate sau în rezervă, mobilizaţi sau concentraţi în unităţi militare, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni în afara teritoriului român, cărora li s-a deschis dreptul la pensie de urmaş în sistemul public de pensii, optează pentru o altă pensie, potrivit art. 55 alin. 1' din legea 223/2015 privind pensiile militare de stat. De pensie de urmaş pot beneficia şi urmaşii militarilor, poliţiştilor sau funcţionarilor publici cu statut special cărora li s-a deschis dreptul la pensie de urmaş în sistemul public de pensii', se arată în actul normativ.

Potrivit expunerii de motive, 'prin acest proiect se urmăreşte ca această categorie de persoane să fie îndreptăţită să obţină o pensie de urmaş în sistemul pensiilor militare de stat, fiind eliminate situaţiile discriminatorii în care se regăseşte în raport cu urmaşii soldaţilor şi gradaţilor profesionişti care solicită şi li se stabileşte dreptul la pensie militară de urmaş, sub incidenţa prevederilor actualmente în vigoare, respectiv art. 47 şi art. 55 alin. 1 din legea 223/2015'.

Proiectul de lege pentru completarea art.114 alin.(1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi a art.55 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel