Alimentând tensiunile nucleare, Rusia începe dotarea unui nou regiment cu rachete hipersonice Avangard

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 18.11.2022, că, în Regiunea Orenburg, a început echiparea unui nou regiment din cadrul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) cu complexe de rachete Avangard.

“RVSN au început reînzestrarea unui nou regiment de rachete al marii unități din Yasny (Dombarovsky) cu complexe de rachete Avangard”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

“A fost finalizată infrastructura raionului de poziție pentru introducerea în serviciul de luptă a unui nou regiment de rachete. Pe lângă facilitățile complexului de lansare, aceasta include locații pentru pregătirea schimburilor de serviciu, pentru executarea serviciului de luptă și pentru odihna personalului”, au menționat reprezentanții ministerului.

“În Regiunea Orenburg continuă lucrările pentru reechiparea marii unități din Yasny a RVSN cu sistemele de rachete Avangard bazate în silozuri. În prezent, are loc încărcarea rachetelor în lansatoarele din silozuri”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului rus al Apărării.

“Implementarea măsurilor planificate pentru anul 2022 privind reînzestrarea RVSN vor crește capacitatea de luptă a componentei terestre a Forțelor Nucleare Strategice, în vederea îndeplinirii misiunilor de descurajare strategică”, au concluzionat reprezentanții ministerului.

În luna decembrie 2019, Ministerul rus al Apărării a informat că primul regiment dotat cu rachete balistice intercontinentale cu focoase hipersonice Avangard a fost introdus în serviciul de luptă lângă Orenburg. La o reuniune a Colegiului Ministerului Apărării din decembrie 2020, ministrul Serghei Șoigu a declarat că Rusia continuă să desfășoare rachete hipersonice Avangard.

Potrivit informațiilor oficiale, blocurile de luptă ale rachetei dezvoltă o viteză de aproximativ 27 de Mach (1 Mach = viteza sunetului). Acestea sunt produse de societatea NPO Mashinostroyenia din Reutov din cadrul corporației Armament tactic de rachete.

După cum declară militarii ruși, Avangard reprezintă o reacție eficientă la desfășurarea sistemului american de apărare antirachetă. 

Comentariul autorului: Regimentul de rachete dotat cu complexe hipersonice Avangard aparține Diviziei 13 Rachete - Yasny (Dombarovsky) din cadrul Armatei 31 Rachete - Orenburg a RVSN. Este vorba despre al doilea regiment al diviziei, care începe reînzestrarea cu noile tipuri de rachete. Primul regiment a fost operaționalizat în perioada 2019-2021 și include șase rachete balistice intercontinentale UR-100N UTTH cu blocuri de luptă (focoase) Avangard.

Probabil că, la fel ca și în cazul primului regiment, cel de-al doilea regiment al diviziei este format inițial dintr-un punct de comandă și două rachete Avangard amplasate în silozuri. Este posibil ca, în cursul anului 2023, acesta să fie operaționalizat integral, iar numărul rachetelor să ajungă la șase.

În momentul începerii procesului de reînzestrare cu noile rachete, în compunerea diviziei se aflau cinci regimente de rachete dotate cu complexe de tip R-36M2.

În perspectivă, oficialii ruși intenționează să utilizeze pentru livrarea la țintă a blocurilor de luptă hipersonice Avangard noile rachete balistice intercontinentale cu bazare în siloz RS-28 Sarmat, aflate în curs de testare.

Procesul de modernizare a înzestrării RVSN are loc pe fondul disputelor din ultima perioadă dintre reprezentanții Rusiei și cei ai Occidentului în ceea ce privește posibilitatea întrebuințării armelor nucleare în conflictul din Ucraina. Deși este vorba, în principiu, despre armele nucleare tactice, partea rusă nu a exclus recurgerea la rachetele balistice intercontinentale, în cazul în care existența Rusiei va fi amenințată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel