”Patru motive pentru care înfrângerea Rusiei în Ucraina este inevitabilă”. Expertul chinez vine cu argumentele

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Expertul chinez pe Rusia, Feng Yujun, consideră, printre altele, că războiul rusesc din Ucraina a tensionat relațiile ruso-chineze.

Războiul dintre Rusia și Ucraina este un dezastru pentru ambele țări și, având în vedere că niciuna dintre părți nu are un avantaj decisiv, este puțin probabil ca luptele să se încheie curând.

Cu toate acestea, un lucru e clar - războiul a spulberat mitul că Rusia este invincibilă militar.

În plus vorbim de un conflict care reprezintă un punct de cotitură, cu un impact global profund și de durată, spune expertul chinez Feng Yujun, prodecan al Institutului de Studii Internaționale, director la Centrul de Studii Ruse și de Asia Centrală, Universitatea Fudan , într-un interviu pentru TheEconomist.

Deși perspectiva expertului Feng Yujun este una interesantă, trebuie să ținem seama că opiniile vin din partea unui om puternic ancorat în sistemul chinez, ale cărui obiective nu coincid cu cele ale ”lumii libere”.

 

Patru factori principali vor influența cursul războiului

Foto: Armata ucraineană în primele zile de război, facebook ZSU

Primul este nivelul de reziliență și unitate națională de care au dat dovadă ucrainenii, care până acum a fost ceva extraordinar.

Al doilea este sprijinul internațional pentru Ucraina, care, deși recent nu a îndeplinit așteptările Kievului, rămâne larg răspândit.

Al treilea factor, așa cum subliniază autorul, este tiparul războiului actual, care implică o combinație de putere industrială și sisteme de comandă, control, comunicare și informații. Unul dintre motivele pentru care Moscova suferă în acest război este că încă nu și-a revenit din dezindustrializarea dramatică suferită după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Al patrulea factor este informația. Când vine vorba de luarea deciziilor, Vladimir Putin este prins într-un „cocon” informațional – și asta pentru că este la putere de foarte mult timp. Președintele rus și echipa sa de securitate națională nu au acces la informații exacte. Sistemul pe care îl operează nu are un mecanism eficient de corectare a erorilor. Omologii lor ucraineni sunt, după cum subliniază Yujun, mai flexibili și mai eficienți.

Acești patru factori în combinație, susține autorul, fac inevitabilă înfrângerea finală a Kremlinului. În timp, el va fi forțat să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv din Crimeea.

O altă remarcă interesantă a expertului chinez ține de capacitatea nucleară a Rusiei. Armele nucleare nu sunt o garanție a succesului, potrivit expertului chinez, amintind că, deși este o putere nucleară, SUA s-au retras din Coreea, Vietnam și Afganistan.

 

Distanțarea de Moscova și trezirea NATO din starea de „moarte cerebrală”

 

Un risc suplimentar cu care se confruntă Putin este că războiul din Ucraina convinge din ce în ce mai mult fostele republici sovietice că ambițiile imperiale ale Rusiei le amenință independența, suveranitatea și integritatea teritorială.

Aceste state se distanțează de Moscova în diverse moduri, de la crearea unor politici de dezvoltare economică mai puțin dependente de Rusia până la realizarea unei politici externe mai echilibrate. Ca urmare, perspectivele integrării eurasiatice, pe care Rusia o susține, se estompează.

În același timp, războiul a trezit NATO dintr-un stat pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a numit cândva stare de „moarte cerebrală”. Deoarece majoritatea țărilor NATO și-au mărit cheltuielile militare, desfășurarea militară a alianței în Europa de Est a fost mult consolidată. Aderarea Suediei și Finlandei la NATO, pe de altă parte, subliniază incapacitatea lui Putin de a folosi războiul pentru a preveni extinderea alianței militare occidentale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel