Patriot pentru Ucraina? Sistemele SUA nu vor fi suficiente. Generalul Barbu: Patriot nu poate fi utilizat împotriva dronelor

Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army
Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army

Livrarea sistemelor americane de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina e un subiect adus tot mai des în atenția publică de presa americană care, citând surse oficiale sub protecția anonimatului, susține că SUA pregătesc terenul pentru a transfera baterii Patriot Ucrainei.

Sistemul Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA, eficient în special împotriva aeronavelor, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice.

Administrația Biden refuză să vorbească despre transferul de baterii Patriot în Ucraina, informație confirmată de tot mai multe surse în presa americană. Casa Albă nu a confirmat, dar nici nu a negat că se pregătește transferul Patriot în Ucraina.

Moscova a reacționat și a amenințat că va distruge aceste sisteme americane, dacă transferul se va face, precizând că decizia SUA ar fi o escaladare a conflictului.

Generalul (r.) Cristian Barbu, într-o intervenție la postul Antena 3 CNN, precizează că nu crede că sistemele Patriot vor fi operaționale în Ucraina în următoarele săptămâni, procesul fiind unul complex iar ele trebuie operate de ucraineni.

Astfel, deși Patriot sunt sisteme extraordinar de performante, capabile să intercepteze rachete de croazieră și balistice lansate de ruși, ele nu ar rezolva problema dronelor care lovesc infrastructura energetică, parte a strategiei de a instaura teroare de către Armata rusă. Astfel, e nevoie și de alte sisteme pentru a combate dronele, pe lângă Patriot.

„Nu cred că sistemele Patriot vor fi operaționale în următoarele 2-3 săptămâni. Pe lângă faptul că sunt sisteme destul de complexe ce vor trebui operate de ucraineni, e greu de crezut că ele vor fi operate de alte forțe aliate, dar aceste sisteme au nevoie de o logistică specială. Nu cred că în următoarele 2-3 săptămâni vom vedea în Ucraina sistemele Patriot. (...) În schimb ne putem aștepta la intensificarea unor apărării antiaeriene a Ucrainei și cu alte sisteme, nu doar cu Patriot, care e costisitor și delicat pentru că nu poate fi utilizat împotriva dronelor”, arată generalul Barbu.  

 

Rusia nu a renunțat niciodată la obiectivul Kiev și a deschis frontul terorii energetice pentru că în confruntarea clasică militară nu are niciun progres

 

2. Tragere cu... (tragere_patriot_99448100.jpg)

Tragere cu rachete Patriot în poligonul de la Capu Midia. Sursă foto: MApN

Generalul Barbu spune că Rusia a ales să lovească infrastructura critică și civilă a Ucrainei deoarece militar nu a obținut niciun progres.

„Pe partea de front, a confruntării clasice, Armata rusă nu are niciun progres, ba dimpotrivă se chinuie de luni bune să înainteze 2-3 kilometri. Acolo lucrurile sunt într-un cvasiechilibru vizibil. Astfel rușii au deschis cel de-al doilea front împotriva infrastructurii critice, împotriva civililor și a capitalei Kiev care nu a dispărut niciodată în aceste aproape 10 luni din obiectivul rușilor”, a comentat generalul (r.) Cristian Barbu.

Acesta e de părere că orașe precum Kiev sau Odesa ar trebui mai bine apărate deoarece vor rămâne în continuare ținte tactice și strategice ale rușilor. „Se anunță o perioadă de sărbători de iarnă complicată, fără energie și căldură pentru cei din marile orașe ucrainene. Ne așteptăm la acest aspect extrem de sadic și de neomenesc din partea Armatei ruse”, conchide generalul român.

CITEȘTE ȘI: Patriot pentru Ucraina. SUA nu sunt deloc intimidate de amenințările Rusiei privind țintirea Patriot și escaladarea războiului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel