Patriot pentru Ucraina. SUA nu sunt deloc intimidate de amenințările Rusiei privind țintirea Patriot și escaladarea războiului

Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: U.S Army via CNN
Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: U.S Army via CNN

Tot mai multe surse indică faptul că SUA pregătesc în următoarele pachete de asistență către Ucraina, livrarea de sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație, precum Patriot, care se află și în dotarea Armatei române.

CNN a anunțat citând surse oficiale că SUA se pregătesc să ofere Ucrainei sisteme Patriot. 

Potrivit procedurilor oficiale, transferul de sisteme de apărare antiaeriană Patriot va trebui întâi aprobat de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden pentru a fi semnat. 

Sistemul Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA, eficient în special împotriva aeronavelor, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice.

Administrația Biden refuză să vorbească despre transferul de baterii Patriot în Ucraina, informație confirmată de tot mai multe surse în presa americană. Casa Albă nu a confirmat, dar nici nu a negat că se pregătește transferul Patriot în Ucraina.

Amintim că Ucraina e supusă unui val de atacuri masive din partea Rusiei, atacuri aeriene care vizează infrastructura critică și energetică a țării, strategia Rusiei fiind de a distruge complet sistemul energetic al Ucrainei, în plină iarnă și de a fisura rezistența Kievului în fața agresiunii barbare și neprovocate a forțelor ruse de ocupație.

Rusia a reacționat și a anunțat că sistemele de apărare antirachetă americane Patriot vor fi o „țintă legitimă” pentru atacurile rusești asupra Ucrainei, dacă Statele Unite vor permite ca acestea să fie dislocate pentru a sprijini Kievul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a acuzat SUA că alimentează războiul iar decizia privind furnizarea de Patriot riscă să escaladeze conflictul.

CITEȘTE ȘI: Kremlinul: Patriot în Ucraina este o „țintă legitimă” pentru Rusia. De ce sunt rușii atât de nervoși: ”Poți bloca o distanță mare a frontului”

 

Patriot pentru Ucraina? SUA răspund și nu se lasă deloc intimidate de amenințările Rusiei 

 

2. Sistem ant... (baterie-sistem-patriot-dislocata-in-slovacia-1_12843400.jpg)

Sistem antiaeriene Patriot, pregătit pentru dislocare în Slovacia. Sursa Foto: NATO.int

Ca urmare a reacției Rusiei cu privire la dislocarea de Patriot în Ucraina, SUA au răspuns Moscovei arătând că nu sunt intimidate deloc de provocările și amenințările ruse.

Potrivit CNN, purtătorul adjunct de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat într-un briefing de presă că „singurele provocări de pe parcursul acestui conflict au fost generate de Rusia”.

„SUA nu sunt și nu au fost niciodată în război cu Rusia”, a subliniat oficialul americani, care a amintit că președintele Joe Biden a avertizat cât se poate de clar Rusia că în cazul unei invazii asupra Ucrainei, Kievul va beneficia de sprijinul american pentru a-și apăra integritatea teritorială.

„Ceea ce fac SUA în acest moment e exact ceea ce Biden i-a spus clar președintelui Putin că vom face în cazul unui atac al Federației Rusei asupra Ucrainei: Vom oferi asistență și vom ajuta Ucraina să se apere și să-și apere integritatea teritorială și suveranitatea”, a conchis oficialul american.

CITEȘTE ȘI: Sisteme MAMBA de ultimă generație pentru Ucraina. Un sistem similar se află și în România, dislocat de Franța după invazia rusă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel