Participarea Gărzilor Revoluționare Iraniene la expoziția de apărare de la Doha a provocat reacția Washingtonului

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Participarea liderilor Gărzilor Revoluționare Iraniene la expoziția de apărare "Dimdex-2022" de la Doha a stârnit nemulțumirea Washingtonului față de Qatar, țară care găzduiește cea mai mare bază militară americană din regiune și este un aliat al Statelor Unite.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat: "Respingem prezența Teheranului într-o expoziție de apărare maritimă, având în vedere că doar Iranul amenință stabilitatea maritimă în întreaga regiune a Golfului".

Un oficial din Qatar a afirmat că "Gărzile Revoluţionare iraniene nu au fost invitate să participe la expoziţie, iar prezența la pavilion a fost materializată prin intermediul Ministerului iranian al Apărării".

Comandanții Gărzilor Revoluționare și-au făcut apariția în fața expozițiilor lor militare, servind curmale și ceai, întrucât Ministerul iranian al Apărării și-a organizat propriul pavilion în cadrul expoziției, care s-a desfășurat în perioada 21-23 martie 2022.

Șeful Statului Major al Forțelor Armate qatariote, Salem Al-Nabit, a apărut și el la pavilionul iranian înainte de încheierea expoziției, unde a inspectat exponatele de arme și a ascultat o prezentare despre acestea.

Arabia Saudită acuză Iranul că i-a înarmat pe rebelii yemeniți Houthi și a dat vina pe Teheran pentru un atac în 2019 asupra unor instalații ale industriei energetice și pentru atacarea tancurilor în apele Golfului, în timp ce partea iraniană neagă toate aceste acuzații.

Spre deosebire de Arabia Saudită, Qatarul are relații bune cu Iranul, cu care împarte un zăcământ uriaș de hidrocarburi.

În vreme ce discuțiile pentru restabilirea acordului nuclear cu Iranul se apropie de rundele cruciale, potențiala revocare a desemnării Gărzii Revoluționare ca grup terorist a atras critici dure din partea aliaților SUA din Orientul Mijlociu, în special din Israel.

Rapoartele mass-media israeliene au sugerat o stare de nemulțumire în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite cu privire la posibila direcție a SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel