Parlamentarii din Comisia de control a SRl, vizită de lucru la Iași

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Serviciul Român de Informații
Serviciul Român de Informații

Membrii Comisiei comune parlamentare de control asupra activității Serviciului Român de Informații au realizat joi, 9 decembrie, o vizită de lucru la Iași, unde au avut trei întâlniri succesive cu conducerea SRI de la Direcția Regională de Informații Moldova Nord (DRIMN), cu domnul Mihai Chirica, primarul municipiului Iași și cu domnul Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Membrii Comisiei care au participat la acțiunea de control de la Iași sunt domnul senator Cristian Chirteș, președintele Comisiei și domnii deputați Csoma Botond, secretar, Iulian-Alexandru Muraru, Teodor Lazăr, Dorel-Gheorghe Acatrinei și Răzvan Sorin Prișcă, membri.

În cadrul întâlnirii dintre parlamentarii din Comisie și conducerea DRI Moldova Nord (cu competențe pe zona județelor Iași, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui) au fost aduse în discuție aspecte referitoare la reorganizarea și funcționarea Direcției în format regional, dar și subiecte de actualitate care privesc riscurile de securitate specifice regiunii, potrivit unui comunicat al Comisiei comune, emis către DefesenRomania.

"Comisia s-a deplasat la Direcția Regională de Informații Moldova Nord într-o activitate de cunoaștere a structurii, a modului de reorganizare și funcționare în perioada de pilotare și post-pilotare în noul format regional. De asemenea, alături de colegii mei din Comisie, am abordat subiecte de securitate națională specifice acestei regiuni. Am discutat cu reprezentanții SRI pe tema securizării frontierelor în relația cu Ucraina și Republica Moldova, pentru atingerea obiectivului strategic major al României de aderare la spațiul Schengen. Am punctat și subiecte ca gestionarea pandemiei de Covid-19 în județele din zona de competență și a noilor riscuri potențate de criza sanitară, amenințările de natură teroristă, precum și problematica securității cibernetice", a declarat președintele Comisiei.

Senatorul Cristian Chirteș a subliniat rolul Comisiei parlamentare de a se asigura că resursele financiare ale instituției sunt utilizate în mod adecvat și eficient, dar și că legislația în domeniul securității naționale sprijină activitatea de informații. "În cadrul întâlnirilor pe care le avem cu reprezentanții structurilor SRI întotdeauna îi întreb ce nu funcționează din punct de vedere legislativ, pentru că suntem interesați să aflăm care sunt problemele pe care cei din SRI le văd în desfășurarea activității, concret, atât în legătură cu îndeplinirea propriilor misiuni, cât și în legătură cu valorificarea informațiilor de către beneficiari."

După activitatea de la DRIMN, parlamentarii din Comisie au fost primiți de domnul primar, Mihai Chirica, la sediul Primăriei municipiului Iași. Discuțiile s-au concentrat asupra oportunităților de dezvoltare ale municipiului și județului Iași, cu accent pe importanța cooperării între autoritățile centrale și locale și societatea civilă pentru realizarea proiectelor de investiții asumate la nivel local și guvernamental, inclusiv a celor cuprinse în PNRR.

Discuțiile dintre delegația parlamentară și președintele Consiliului Județean Iași, domnul Costel Alexe, au vizat obiectivele strategice de dezvoltare a infrastructurii rutiere din regiunea Moldovei, respectiv realizarea autostrăzilor A7, A8 și A13. Domnul deputat Alexandru Muraru a subliniat că A8 este un deziderat care a unit clasa politică ieșeană și comunitatea locală și și-a reafirmat interesul și implicarea în monitorizarea evoluției acestui proiect.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel