Până la Abrams și Leopard, T-72 rămâne „coloana” Ucrainei. Alte zeci de T-72 cu motoare noi și sisteme occidentale ar putea ajunge pe front

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
T-72 ucrainean modernizat. Foto: MilitaryLeak
T-72 ucrainean modernizat. Foto: MilitaryLeak

La reuniunea de vineri a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, Republica Cehă și-a exprimat disponibilitatea de a moderniza alte câteva zeci de tancuri T-72 în cadrul unui proiect de parteneriat cu Statele Unite și Țările de Jos pentru a consolida sprijinul militar pentru Kiev, potrivit publicației ucrainene Adevărul European (Evropeiska Pravda).

Ministrul adjunct al Apărării Cehiei, Daniel Blazhkovec, le-a spus participanților la întâlnire că țara sa, în problema ajutorului acordat Ucrainei, ia cât se poate de mult din stocurile armatei și face achiziții din fonduri de stat, fonduri comune și din comerț, notează Evropeiska Pravda.

El a adăugat că prioritățile actuale ale Cehiei în ceea ce privește sprijinul militar cu arme pentru Kiev sunt vehiculele de luptă ale infanteriei BMP-2, tancurile, muniția de calibru mare, mijloacele de război electronic, informațiile și apărarea antiaeriană.

 

Ucraina a primit deja 37 de tancuri T-72 modernizate din cele 90 promise

 

2. Petr Fiala... (petr-fiala-t-72-cehia-tanc_20593000.jpg)

Petr Fiala, premierul Cehiei, transmițând un mesaj pe un tanc T-72 modernizat care va ajunge în Ucraina: „Bravii apărători ai Ucrainei vor învinge”. Foto: @OfficialTwitter @PetrFiala

În cadrul proiectului tripartit cu SUA și Țările de Jos pentru furnizarea a peste 90 de tancuri T-72 modernizate, Ucraina a primit deja 37, „și în fiecare lună li se adaugă și mai multe”.

„Ne propunem să creștem producția cu zeci (tancuri – n.red.), dacă partenerii sunt interesați să finanțeze acest proiect”, a declarat directorul Agenției pentru Cooperare Interguvernamentală de Apărare a Republicii Cehe (AMOS) Aleš Vytechka.

Iar Blazhkovec a adăugat că, Republica Cehă este pregătită să conducă negocieri privind crearea unui centru de întreținere, reparare și revizie a echipamentelor grele pe baza companiei de stat VOP și a mai multor companii private.

 

Ce aduce nou tancurilor T-72 programul de modernizare al Cehiei: Motoare noi de 840 CP și sisteme moderne

 

3. T-72 al Ce... (t-72-cehia_17660300.jpg)

T-72 al Cehiei, sursă foto: Captură YouTube Military Coverage

La întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei în format „Ramstein” a avut loc și o întâlnire a șefilor departamentelor de apărare ale țărilor care fac parte din așa-numita „coaliție de tancuri”. Participanții la întâlnire au semnat un protocol de intenții de a crea în Polonia un centru de întreținere și service pentru tancurile de luptă principale Leopard-2, care au fost livrate anterior Ucrainei.

Modernizarea din Cehia a tancurilor T-72 din era sovietică înseamnă echiparea cu noi sisteme opto-electronice (sistem pasiv de vedere pe timp de noapte și telemetru laser ambele asistate de un computer balistic, vizor periscopic cu protecție anti-laser), blindaj suplimentar (196 de plăci suplimentare de blindaj reactiv), motor nou cu o putere de 840 CP și cu dinamică de accelerație crescută, noi sisteme de comunicații interne și externe (inclusiv stațio radio digitală care permite comunicarea criptată), modernizarea completă a postului șoferului cu un nou tablou de bord digital, instalarea unui sistem nou de protecție împotriva incendiilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel