Până ajung cele 500 de lansatoare M142 HIMARS, Polonia anunţă achiziţia a 300 de sisteme de rachete K239 Chunmoo, cu implicarea industriei naţionale de apărare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul polonez al Apărării a convenit cu Coreea de Sud să încheie un acord-cadru privind achiziționarea a 300 de sisteme de rachete Chunmoo, care sunt în esență similare cu M142 HIMARS. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat că negocierile pentru achiziționarea sistemului coreean de artilerie cu rachete K239 Chunmoo au fost finalizate. 

Aproape 300 de lansatoare vor fi livrate armatei poloneze, iar industria poloneză va acces la "know-how-ul sund-coreean pentru a produce rachetele" utilizate de sistemul K239 Chunmoo, a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak într-un interviu acordat publicaţiei Defence24.

Potrivit ministrului polonez al Apărării, mai întâi se va semna un acord-cadru, astfel că procedura de achiziție va fi similară cu cea folosită pentru tancurile K2 Black Panther sau obuzierele autopropulsate K9 Thunder. Acestea din urmă sunt fabricate de Hanwha Defense, la fel ca și lansatoarele K239.

După cum a declarat Mariusz Blaszczak este de aşteptat ca primele lansatoare de rachete K239 Chunmoo să fie livrate armatei poloneze încă din 2023, iar prima divizie să ajungă la gradul de pregătire operațională în același an.

Acest lucru indică un ritm rapid al livrărilor, care va fi însoțit de achiziționarea unei cantități mari de muniție, inclusiv rachete ghidate pentru lansatoare multiple (cu o rază de acțiune de aproximativ 80 km), dar și rachete balistice tactice (cu o rază de acțiune de aproximativ 300 km).

Acordul cuprinde şi transferul de tehnologie - achiziționarea de capacități de producție, servicii și modernizarea liniilor de producţie ale industriei polonez de apărare.

De asemenea, ministrul polonez al Apărării a declarat că lansatoarele vor fi integrate în sistemul automat de control al focului Topaz, iar complexul militar industrial polonez ar urma să aibă acces la know-how pentru a produce rachetele.

Achiziționarea K239 Chunmoo va fi efectuată în paralel cu achiziționarea sistemului de artilerie HIMARS din Statele Unite. Achiziția celor două sisteme este destinată - în principiu - să accelereze realizarea modernizarea armatei poloneze.

Citeşte şi: Polonia achiziționează 500 de lansatoare americane M142 HIMARS. Anunțul vine după suplimentarea sistemelor Patriot

Polonia a înaintat o cerere către Statele Unite pentru achiziționarea a 500 de lansatoare M142 HIMARS încă din luna mai a acestui an, dar achiziția în paralel a celor două sisteme a fost luată în considerare de ceva timp, deoarece nu era clar dacă partea americană va fi capabilă să le livreze în termenul asumat de Polonia.

"Cu toate acestea, nu este clar dacă americanii vor putea satisface cererea părții poloneze în întregime, într-o perioadă de timp rezonabil de scurtă, având în vedere că forțele armate americane intenționează, de asemenea, să-şi crească numărul de astfel de sisteme. Din acest motiv, Ministerul Apărării poartă discuții privind achiziționarea - pe lângă HIMARS - a unui al doilea sistem de artilerie din Coreea de Sud. Sistemul în cauză este K239 Chunmoo, care este deja folosit de armata sud-coreeană", scria Defence24 în august.

Polonia mizează pe o cooperare extinsă cu Coreea de Sud. În principal, se dorește ca sistemul de artilerie să fie amplasat pe șasiul camionului polonez Jelcz, să poată fi integrat în sistemul automat de control al focului Topaz, iar producția de rachete să fie adaptată necesităților poloneze. Există, de asemenea, așteptări cu privire la posibilitatea interoperabilității sistemelor de rachete K239 Chunmoo și Langusta de 122 mm (versiunea modernizată a BM-21 Grad  sovietice).

K239 Chunmoo, produs de Hanwha Defense, a intrat în dotarea armatei sud-coreene în 2015, iar în prezent se mai află în dotarea armatei Emiratelor Arabe Unite. 

Sistemul permite utilizarea rachetelor de 130 mm (proiectile reactive de la lansatoarele multiple de rachete coreene K136 Kooryong, de generație anterioară), de 227 mm (muniție de bază, compatibilă cu M270 utilizate de HIMARS) și de 239 mm (capabile să lovească ținte la o distanță de 80-85 km, ghidate prin GPS sau inerțial).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel