'Operațiunea Soleimani'. Serviciile de informații din Israel au ajutat SUA în eliminarea generalului iranian

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force

Serviciile de intelligence ale Israelului au ajutat Statele Unite ale Americii în operațiunea prin care o dronă MQ-9 Reaper a US Army l-a eliminat pe generalul Qassem Soleimani.

Serviciile din Israel au lucrat cu cele americane în operațiunea Soleimani. Israelul s-a implicat în eliminarea generalului iranian și, potrivit celor de la NBC News, serviciile din Israel au ajutat SUA prin confirmarea informațiilor care au dus la uciderea lui Soleimani. Printre alte date, ar fi vorba despre identificarea orei și locului exact în care Soleimani s-a aflat în Bagdad.

Times of Israel amintește că, înainte de operațiune, premierul Netanyahu a declarat înaintea unei vizite în Grecia că în Orient se întâmplă lucruri ”foarte dramatice”, făcând aluzie la acțiunile pe care Iranul le planifica. Netanyahu a mai precizat atunci că Israelul este în alertă, monitorizează situația și se află în contact continuu cu ”prietenul american”.

 

SUA au informat doar Israelul înainte de eliminarea lui Soleimani care nu era singurul vizat, dar misiunea respectivă a eșuat

 

Cei de la Middle East Monitor subliniază faptul că Statele Unite nu a anunțat niciun aliat din Occident sau din Orient cu privire la opreațiunea amplă care urma să aibă loc: eliminarea generalului iranian Soleimani, arhitectul politicii Teheranului în regiune și creierul din spatele atacurilor milițiilor teroriste împotriva obiectivelor americane din regiune.

Cu o singură excepție însă: Israelul. Doar premierul Benjamin Netanyahu ar fi fost imformat înainte de operațiunea prin care o dronă MQ-9 Reaper a US Army l-a neutralizat pe generalul iranian.

Între timp, cei de la Washington Post precizează că SUA ar fi încercat să mai elimine un alt oficial militar iranian, în aceeași zi când a fost eliminat Soleimani. Este vorba de o altă misiune secretă, care s-ar fi desfășurat în Yemen și în care a fost vizat Abdul Reza Shahlai, un alt comandant important al Forței Quds. Misiunea nu a avut însă succes.

Amintim că pe data de 3 ianuarie SUA l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, fapt ce a accelerat tensiunile din regiune. Au urmat represaliile iraniene împotriva a două baze militare americane în Irak, pe 8 ianuarie, fără să existe însă victime în rândul US Army, iar pagubele bazelor militare au fost reduse. Donald Trump a anunțat ulterior noi sancțiuni împotriva Iranului, aflat oricum într-o situație economică dificilă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel