Oleg Khavich: Polonia ar cădea în 4 zile. Războiul psihologic l-a pierdut deja. E imposibil să te aperi de Rusia prin mijloace militare

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Un analist politic rus, pornind de la exercițiul „Iarna 20” organizat de Polonia, a tras câteva concluzii cu privire la faptul că, în opinia sa, polonezii deja au pierdut războiul psihologic cu Federația Rusă. Analistul Oleg Khavich consideră că Varșovia e acum conștientă că nu se poate apăra de Moscova prin mijloace militare.

Expertul rus, apropiat de Kremlin, într-un editorial publicat în Vzglyad, vorbește despre scenariu la care a ajuns presa poloneză după exercițiul militar. Mai exact, experții polonezi au ajuns la concluzia că țara lor nu ar rezista unui atac venit din partea Federației Ruse.

Despre scenariul acestor exerciții au scris și site-urile poloneze Super Express și Menway. Potrivit acestor date, cu toate că polonezii au luat în calcul și echipamente militare pe care încă nu le dețin, precum F-35, sisteme Patriot și HIMARS, în maximum patru zile forțele Federației Ruse ar înconjura Varșovia.

Asemenea informații și concluzii ale exercițiului, prezentate pe surse de presa poloneză mai sus citată, ar putea fi o strategie a Varșoviei prin care să pună presiune mai mare pe factorul politic să investească mai mulți bani în apărare.

Sigur că e doar un scenariu care nu a implicat activarea Articolului 5 al NATO și în care Polonia a dat piept cu cele mai puternice forțe ale Federației Ruse din Districtul Militar Vest.

Plecând de la cele menționate mai sus, expertul rus Oleg Khavich trage câteva concluzii care urmăresc linia narativă a propagandei Kremlinului.

 

Oleg Khavich: Polonia știe că e imposibil să te aperi de Rusia doar prin mijloace militare

 

Khavich vorbește de „prăbușirea mai multor mituri pe care propaganda poloneză le-a construit de peste două decenii, de la aderarea Poloniei în NATO în 1999”.

Expertul rus spune că în primul rând e vorba de sprijinul militar al Statelor Unite pe care polonezii nici măcar nu l-au luat în considerare în timpul exercițiului menționat. 

În al doilea rând, scrie analistul rus, „s-a dovedit că armele americane atât de mediatizate pe care Polonia a arunca zeci de miliarde de dolari nu garantează succesul în cazul unui conflict”.

Iar în al treilea rând, în opinia lui Khavich, scenariul a demonstrat „eroare strategică militară pe care guvernul rusofob PiS a pus-o în aplicare în 2015. Ne referim la mutarea unităților militare mai aproape de granița estică, ceea ce dovedește o mutare militară a Poloniei, nu defensivă, ci ofensivă”.

Oleg Khavich concluzionează cinic: „Cel mai important efect al războiului cu Rusia, cel psihologic, este deja pierdut. (...) Polonezii vor trebui să trăiască în continuare cu gândul că e imposibil să te aperi de Rusia doar prin mijloace militare”.

El și-a încheiat textul precizând că e greu de spus dacă decidenții polonezi vor realiza acest lucru și vor încerca să stabilească din nou relații bune cu Federația Rusă.

Nota autorului: Textul semnat de Oleg Khavich are valențe clare propagandistice și urmărește linia trasată de Kremlin. În primul rând expertul rus induce în mod fals ideea că Polonia nu se bazează pe sprijinul NATO și al Statelor Unite după ce scenariul exercițiul nu a implicat și activarea Articolului 5 al Tratatului. Iar a sublinia că Varșovia ar pica în patru zile iar NATO nu ar interveni trădează nu doar o utopie, dar și o acțiune agresivă chiar a Federației Ruse, deși expertul militar acuză Polonia de intenții ofensive.

Ceea ce au făcut polonezii a fost doar să analizeze militar forțele lor și cele ale Districtului Militar Vest al Rusiei.

Iar mai apoi probabilitatea unui conflict militar între Polonia și Federația Rusă este infimă. Faptul că analistul rus pune accent pe echipamentele militare americane moderne precum F-35, Patriot sau HIMARS, inducând în mod eronat opinia că ele ar fi inutile, denotă o linie politică pe care materialul o urmează.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel