Oficial: Bulgaria cumpără F-16 pentru 1.6 miliarde $. 8 avioane Viper, mai scumpe decât cele 3 escadrile ale României

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN

Achiziția de F-16 Fighting Falcon a României a generat numeroase discuții și nu de puține ori critici, în special din cauza faptului că aeronavele sunt second hand. Să aruncăm un ochi spre vecinii noștri de la sud de Dunăre.

În cursul acestei zile, potrivit presei internaționale, Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea a 8 avioane F-16 Fighting Falcon, în versiunea Viper - cea mai modernă - către Bulgaria.

Vânzarea a fost transmisă oficial Congresului de către Departamentul de Stat și se ridică la nu mai puțin de 1.67 miliarde de dolari. Ea include costul avioanelor, pachet logistic, muniții etc. E vorba de încă 8 F-16.

Suma primelor 8 avioane achiziționate, tot F-16 Viper, era de aproximativ 1.3 miliarde de euro.

 

România achiziționează 3 escadrile de F-16 care costă mai puțin decât cele 8 F-16 Viper ale Bulgariei

 

Suma plătită de bulgari este mare. În comparație, România a plătit mai puțin pe cele trei escadrile de F-16, prima achiziționată deja din Portugalia și formată din 17 aeronave de vânătoare. Următoarele 32 de avioane vor fi achiziționate din Norvegia iar procesul e în linie dreaptă.

România a achitat cam 930 de milioane de dolari pentru întreaga escadrilă. Prețul ultimului lot de 5 aparate a fost de aproximativ 280 de milioane de dolari iar din informațiile DefenseRomania, primele 12 au costat țara noastră aproximativ 650 de milioane de dolari. Iar în acest cost e inclusă și modernizarea la următorul standard.

La finalul anului trecut România a demarat procedurile de achiziționare a încă două escadrile de F-16, de data aceasta din Norvegia. Vor fi achiziționate 32 de aeronave, la un preț excelent de 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro.

Aeronavele nu au resursa de zbor atât de mare precum a F-urilor portugheze, ci în medie cam 2.500 de ore, ceea ce înseamnă aproximativ 10 ani de zbor. Vestea bună e că aeronavele vor fi achiziționate în configurație M6.5.2, configurație superioară primelor 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, care vor fi modernizate și ele la acest standard la Aerostar Bacău.

 

România ar fi putut opta pentru opțiunea aleasă de Bulgaria, dar tot nu ar fi scăpat de critici

 

Sigur, bulgarii au achiziționat 8 avioane F-16 în versiunea Block 70, cea mai modernă. Dar oare sunt suficiente 8 astfel de aparate?

Cu siguranță că și România ar fi putut opta pentru pachetul ales de bulgari. Și cu siguranță că azi cei care critică opțiunea second hand ar fi criticat faptul că plătim mult prea mult pentru atât de puține avioane. 

F-16 bulgare vor fi mult superioare ca versiune, dar decizia României a fost una strategică și asumată. Iar pentru bulgari o altă problemă e perioada îndelungată pe care o implică acest program de înzestrare.

Dacă România va respecta calendarul pe care și l-a propus - fapt ce va reprezenta o mare provocare - și F-16 vor fi doar o tranziție către generația a V-a, decizia de a achiziționa avioane second hand e de înțeles. Până atunci rămâne un mare dacă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel