Ofițer NYPD acuzat de spionaj în favoarea Chinei

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Baimadajie Angwang
Baimadajie Angwang

Un ofițer al Departamentului de Poliție din New York (NYPD) a fost acuzat de procurorii federali pentru spionarea newyorkezilor tibetani în numele guvernului chinez.

Într-o plângere penală dată luni publicității ofițerul Departamentului de Poliție din New York, Baimadajie Angwang este acuzat că a acționat în calitate de agent al Chinei, a fraudat, a mințit anchetatorii și a obstrucționat o anchetă penală.

Acuzațiile provin din presupusele contacte ale lui Angwang cu oficiali chinezi la consulatul chinez din New York. Oficialii chinezi l-ar fi coordonat pe ofițer de-a lungul mai multor întâlniri pentru a spiona etnici tibetani din New York și pentru a determina dacă vreunul ar putea servi drept potențială sursă de informații.

"Baimadajie Angwang a încălcat fiecare jurământ pe care l-a depus în această țară. Unul către Statele Unite, altul către US Army și un al treilea către acest Departament de Poliție", a transmis, într-un comunicat, comisarul Dermot Shea, comandantul NYPD. „Încă din primele etape ale acestei investigații, Birourile de Informații și Afaceri Interne ale NYPD au lucrat îndeaproape cu divizia de contraspionaj FBI pentru a se asigura că această persoană va fi adusă în fața justiției”, se mai precizează în comunicat, transmite Anadolu.

Pe lângă faptul că lucrează ca ofițer NYPD, Angwang servește și ca ofițer în Rezerva US Army, conform documentelor depuse la instanță. Angwang este acuzat că a acționat în numele oficialilor consulatului din 2014 și până în 2018 și a fost în contact cu un oficial al consulatului pe care l-a numit „șef”.

„Aceasta este definiția unei amenințări privilegiate - așa cum se presupune, domnul Angwang a operat în numele unui guvern străin; și-a folosit poziția de ofițer de poliție NYPD pentru a ajuta încercările subversive și ilegale ale guvernului chinez de a recruta surse de informații”, a declarat William Sweeney, director adjunct al FBI. 

Autorităţile chineze i-ar fi plătit câteva zeci de mii de dolari în schimbul serviciilor sale.

Patru capete de acuzare au fost reţinute împotriva ofiţerului de poliţie, în special angajarea în serviciul unei ţări străine pe teritoriul american, declaraţii false şi obstrucţionarea funcţionării unui serviciu public.

El a fost adus luni în faţa unui judecător şi plasat în arest, a declarat un purtător de cuvânt al procurorului federal din Brooklyn. În prezent, el este suspendat fără plată, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei din New York.

Comisarul de poliţie din New York Dermot Shea a declarat că ofiţerul "a încălcat toate jurămintele pe care le-a depus în această ţară. Unul faţă de Statele Unite, altul faţă de armata americană şi al treilea în acest departament de poliţie".

Născut în China, el a obţinut azil politic în Statele Unite, susţinând că a fost torturat de autorităţile chineze din cauza originilor sale tibetane. Ancheta a arătat totuşi că ambii părinţi erau membri ai Partidului Comunist Chinez.

"Dacă va fi confirmat de un tribunal", cazul "ar arăta că Partidul Comunist Chinez este angajat în operaţiuni calomnioase pentru a contracara orice opoziţie, nu doar în Tibet (...), ci peste tot în lume", a reacţionat International Campaign For Tibet, o asociaţie pentru apărarea drepturilor tibetanilor.

După ce a permis Tibetului să funcţioneze autonom între 1912 şi 1950, Beijingul a recuperat controlul asupra teritoriului în 1951. Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, trăieşte în exil din 1959.

Citește și: Directorul FBI: China încearcă prin orice mijloace să devină singura superputere a lumii

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel