Veste neașteptată. România va produce mai mult decât obuze. Spătaru: ”Discuțiile cu Germania vizează și o fabrică de pulberi”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați americani cu un proiectil Excalibur. Foto Armata SUA obuz
Soldați americani cu un proiectil Excalibur. Foto Armata SUA obuz

Retehnologizarea/extinderea unei fabrici de muniție de calibru greu ar putea fi completată de realizarea, în parteneriat cu Germania, a unei fabrici de producție de pulberi, arată ministrul economiei Florin Spătaru.

Informațiile privind retehnologizarea unei fabrici de muniții din România par să se confirme.

Astăzi, ministrul economiei Florin Spătaru a confirmat că România este în discuții ”cu mai mulți parteneri din NATO” privind extinderea unei fabrici deja existente în România.

România va produce muniție de calibru greu pentru acoperirea stocului necesar pentru Ministerul Apărării Naționale și pentru ”deficitul de stoc de muniției al altor țări NATO”.

Soldați americani cu proiectile Excalibur. Foto Armata SUA

Spătaru a subliniat că muniția care va fi fabricată în România nu va fi destinată trupelor ucrainene, ci va ajuta la acoperirea deficitului de muniție a statelor NATO. 

Chiar dacă muniția produsă în România nu va ajunge direct pe frontul din Ucraina, noile capacități de producție vor lua din presiunea uriașă care ține armatele occidentale blocate în încercarea lor de a trimite mai multe arme armatei ucrainene. ”De exemplu, pentru artilerie avem nevoie de o enormă cantitate de muniţie, avem nevoie de piese de schimb”, a remarca și SG NATO, Jens Stoltenberg.

 

Discuții și pentru o fabrică de pulberi

 

Este vorba, potrivit ministrului economiei, despre ”investiții comune în producția de muniție”, ceea ce confirmă informațiile prezentate zilele trecute, care relatau că Germania va cofinanța retehnologizarea unei fabrici de muniție, capabile să producă obuze compatibile cu standarde NATO (calibru 155 mm), dar și cu cel sovietic (calibru 152 mm).

Ministru a specificat că, până în acest moment, nu există niciun acord semnat și nici nu a fost semnată ”o scrisoare de intenție semnată de vreuna dintre statele partenere”.

Ministrul Spătaru mai spune că în plan se mai află și construirea unei a doua facilități.

”Discuțiile cu Germania vizează nu numai producerea de muniție, dar și realizarea în parteneriat (cu un stat NATO n.r.) a unei fabrici de producție de pulberi. Deci sunt mai multe proiecte, care vizează industria de apărare, în care Ministerul Economiei investește împreună cu alte țări pentru dezvoltarea acestor capabilități”, arată ministrul.

Spătaru a mai declarat pentru Digi24 că România a alocat 10 milioane de euro, încă de la rectificarea bugetară, ”pentru modernizarea și reluarea producției de muniție de calibru greu”.

***

Potrivit ROMARM, există peste 10 companii românești care încă mai produc arme, muniții și echipamente militare.

Citește și: Ce mai produce industria de apărare a României / Germania finanțează retehnologizarea unei fabrici de muniție din România

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel